Hrvatski - English
NEWSLETTER
 
 
 
   
NASLOVNA KONTAKT
  AKTUALNE NOVOSTI
IFJ
Narodne novine
HND
SNH / NOVOSTI / Arhiva
 
Jasmina Popović u Izvršnom odboru Međunarodne federacije novinara
Predstavnica Sindikata novinara Hrvatske Jasmina Popović izabrana je za članicu Izvršnog odbora Međunarodne federacije novinara na 26. kongresu IFJ -a, koji se održavao od 28.svibnja do 1.lipnja u Moskvi. U konkurenciji kandidata sa svih pet kontinenata, novinarka Večernjeg lista Jasmina Popović između šesnaest članova Izvršnog odbora IFJ izabrana je po treći put. Priznanje je to njezinom dugogodišnjem sindikalnom radu i rezultatima SNH-a u zaštiti prava novinara i jačanju sindikalnog organiziranja u regiji.
 
Gabrijela Galić nova predsjednica SNH
Na 18. izvanrednoj izbornoj skupštini Sindikata novinara Hrvatske, održanoj u Starigradu Paklenici 18. svibnja 2007., za novu predsjednicu SNH izabrana je Gabrijela Galić, novinarka riječkog Novog lista. Na skupštini su birana i tri člana Izvršnog odbora od kojih su ponovno izabrane Jasmina Popović i Zdravka Sever, dok je nova članica Ljubica Vuko. U Nadzorni odbor iznova su izabrani Marta Meder, Vlado Dražić, Diana Pirjavec Rameša. Izvanredna izborna skupština održana je zbog pravno upitnih tumačenja Statuta prema kojima se dosad provodila praksa glasanja na temelju punomoći delegata sindikalnih podržnica koji na skupštini nisu bili fizički prisutni. Naime, nakon provedinh izbora na prošloj 17. redovnoj izbornoj skupštini u Vukovora, pitanje punomoći postavio je Anton Filić, tadašnji protukandidat Katje Kušec. Pravna ekspertiza, koju je nakon skupštine u Vukovaru zatražio Anton Filić ali i Sindikat novinara Hrvatske, pojasnila je da je izborno pravo neprenosivo te da mogu glasovati samo fizički prisutni kandidati. S obzirom na tu ekspertizu izbori su ponovljeni, a članovi skupštine u Starigradu Paklenici glasovali su po principu jedan delegat- jedan glas.
 
Stop starijima od 27 godina
Business.hr je nedavno objavio natječaj za kojim je tražio stručne novinare za gospodarske teme u dobi od 18 do 27 godina. Na takvu dobnu diskriminaciju reagirao je Sindikat novinara Hrvatske. (Opširnije pod Dokumenti; Dobna diskriminacija novinara u Businessu.hr...)
 
Pregovori idu dalje!
Nakon dužeg zastoja, pregovori o nacionalnom kolektivnom ugovoru se nastavljaju - dogovoreno je 19. prosinca 2006. godine na sastanku predstavnika udruga poslodavaca i sindikata! Prije nastavka pregovora uskladiut će se čistopisi dosad dogovorenih odredbi, te nastaviti pregovori o spornim pitanjima. Preostalih šest nerijšenih pitanja pregovora Nacionalnog kolektivnog ugovora odnose se na: obračunsko radno vrijeme (40-satni radni tjedan raspoređen u pet radnih dana), napredovanje novinara u statusu temeljem iskustva, osnovnu zaštitu stalnih honorarnih suradnika, kolektivne ugovore na razini medijskih kuća, osnovnu plaću, te na pitanje - što se sve računa pod radno vrijeme novinara. (Opširnije pod Izvještaji o radu, Pismo SNH Hrvatskoj udruzi poslodavaca i Udruzi novinskih izdavača)
 
Ljetni mir-jesenski šok
Nakon povratka s godišnjih odmora Sindikat novinara Hrvatske izvjestio je sve svoje podružnice o najnovijim šokantnim situacijama koje su zatekle kolege iz Večernjeg lista, Jutarnjeg lista te Novog lista. U pismu podružnicama stoji kako su poslovodstva tih kuća iskoristila okrilje ljetnog mira za uvođenje novih pravila i organizacijskih shema kojima je zajednički učinak smanjivanje i kršenje postojećih prava zaposlenika i suradnika. U pismu Sindikat upozorava na nepravilnosti kod donošenja novog Pravilnika o radu i Etičkog kodeksa te ograničavanje profesionalnih sloboda i kršenje temeljnih ljudskih i građanskih prava novinara u Večernjem listu. Jednako tako upozorava na izbjegavanje poštivanja Kolektivnog ugovora u Jutarnjem listu pomoću razbijanja jedne tvrtke na više manjih. Time je Jutarnji list krenuo stopama Večernjeg lista. Styria je Večernji do sada razbila na 14 tvrtki, formalno prebacivši radnike u nove tvrtke, dok su fizički ostali na svojim starim mjestima. U Jutarnjem listu WAZ-ova akcija počinje izmiještanjem fotoreportera i foto službi. SNH svoje je podržnice upozorio i na novi oblik zapošljavanja novinara preko agencija za zapošljavanje kojim se koristi Novi list. No dodaje da se potpisi na ugovore s novom tvrtkom često dobivaju, između ostalog, i uz pomoć prijetnji otkazima. (Opširnije pod Izvještaji o radu, Pismo poružnicama…)
 
Otkazi u Businessu
Nakon svega godinu dana poslovanja na hrvatskom tržištu uprava Businessa.hr, u vlasništvu švedske tvrtke Bonnier, odlučila je smanjiti broj zaposlenih. Odluka je donijeta zbog, kako tvrde, velikih troškova projekata koji nisu ostvarili očekivani cilj, a to je da se uz tjednik i dnevne Internet stranice pokrenu dnevne poslovne novine. Budući da SNH smatra da je prije najave otkaza bilo potrebno sagledati i druge opcije za rješavanje problema, ukazao je na taj propust. U cilju rješavanja problematike SNH se pismom obratio i sindikata novinara Švedske, a kolegama i kolegicama iz Businessa.hr, koji su zatražili zaštitu, osiguran je odvjetnik. (Opširnije pod Izvještaji o radu engl.verzija, Business.hr-Bonnier, Letter).
 
Nastavak pregovora poslodavaca i sindikata
Nastavak pregovora poslodavaca i sindikata Nastavak pregovora o Prijedlogu kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike Hrvatske te donošenje redakcijskih statuta bile su glavne teme sastanka održanog 20. srpnja 2006. godine u Novinarskom domu u Zagrebu između predstavnika medijskih poslodavaca i novinarskih organizacija. Sastanku su prisustvovali Josip Buršić, predsjednik Udruge novinskih izdavača pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (UNI-HUP), Ante Gavranović, član Izvršnog odbora UNI-HUP, Katja Kušec, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske (SNH), Dragutin Lučić, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Mario Bošnjak, glavni tajnik HND. Načelno je dogovoreno da je potrebno nastaviti pregovore o nacionalnom kolektivnom ugovoru radi zaštite temeljnih prava novinara i medijskih radnika, te da treba donijeti statute medija u skladu sa Zakonom o medijima, kako bi se uredili odnosi između novinara i urednika u redakcijama. Sljedeći sastanak predviđen je u rujnu.