Hrvatski - English
NEWSLETTER
 
 
 
   
NASLOVNA KONTAKT
  AKTUALNE NOVOSTI
IFJ
Narodne novine
HND
SNH / NOVOSTI / Arhiva
 
Pregovori idu dalje!
Nakon dužeg zastoja, pregovori o nacionalnom kolektivnom ugovoru se nastavljaju - dogovoreno je 19. prosinca 2006. godine na sastanku predstavnika udruga poslodavaca i sindikata! Prije nastavka pregovora uskladiut će se čistopisi dosad dogovorenih odredbi, te nastaviti pregovori o spornim pitanjima. Preostalih šest nerijšenih pitanja pregovora Nacionalnog kolektivnog ugovora odnose se na: obračunsko radno vrijeme (40-satni radni tjedan raspoređen u pet radnih dana), napredovanje novinara u statusu temeljem iskustva, osnovnu zaštitu stalnih honorarnih suradnika, kolektivne ugovore na razini medijskih kuća, osnovnu plaću, te na pitanje - što se sve računa pod radno vrijeme novinara. (Opširnije pod Izvještaji o radu, Pismo SNH Hrvatskoj udruzi poslodavaca i Udruzi novinskih izdavača)
 
Ljetni mir-jesenski šok
Nakon povratka s godišnjih odmora Sindikat novinara Hrvatske izvjestio je sve svoje podružnice o najnovijim šokantnim situacijama koje su zatekle kolege iz Večernjeg lista, Jutarnjeg lista te Novog lista. U pismu podružnicama stoji kako su poslovodstva tih kuća iskoristila okrilje ljetnog mira za uvođenje novih pravila i organizacijskih shema kojima je zajednički učinak smanjivanje i kršenje postojećih prava zaposlenika i suradnika. U pismu Sindikat upozorava na nepravilnosti kod donošenja novog Pravilnika o radu i Etičkog kodeksa te ograničavanje profesionalnih sloboda i kršenje temeljnih ljudskih i građanskih prava novinara u Večernjem listu. Jednako tako upozorava na izbjegavanje poštivanja Kolektivnog ugovora u Jutarnjem listu pomoću razbijanja jedne tvrtke na više manjih. Time je Jutarnji list krenuo stopama Večernjeg lista. Styria je Večernji do sada razbila na 14 tvrtki, formalno prebacivši radnike u nove tvrtke, dok su fizički ostali na svojim starim mjestima. U Jutarnjem listu WAZ-ova akcija počinje izmiještanjem fotoreportera i foto službi. SNH svoje je podržnice upozorio i na novi oblik zapošljavanja novinara preko agencija za zapošljavanje kojim se koristi Novi list. No dodaje da se potpisi na ugovore s novom tvrtkom često dobivaju, između ostalog, i uz pomoć prijetnji otkazima. (Opširnije pod Izvještaji o radu, Pismo poružnicama…)
 
Otkazi u Businessu
Nakon svega godinu dana poslovanja na hrvatskom tržištu uprava Businessa.hr, u vlasništvu švedske tvrtke Bonnier, odlučila je smanjiti broj zaposlenih. Odluka je donijeta zbog, kako tvrde, velikih troškova projekata koji nisu ostvarili očekivani cilj, a to je da se uz tjednik i dnevne Internet stranice pokrenu dnevne poslovne novine. Budući da SNH smatra da je prije najave otkaza bilo potrebno sagledati i druge opcije za rješavanje problema, ukazao je na taj propust. U cilju rješavanja problematike SNH se pismom obratio i sindikata novinara Švedske, a kolegama i kolegicama iz Businessa.hr, koji su zatražili zaštitu, osiguran je odvjetnik. (Opširnije pod Izvještaji o radu engl.verzija, Business.hr-Bonnier, Letter).
 
Nastavak pregovora poslodavaca i sindikata
Nastavak pregovora poslodavaca i sindikata Nastavak pregovora o Prijedlogu kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike Hrvatske te donošenje redakcijskih statuta bile su glavne teme sastanka održanog 20. srpnja 2006. godine u Novinarskom domu u Zagrebu između predstavnika medijskih poslodavaca i novinarskih organizacija. Sastanku su prisustvovali Josip Buršić, predsjednik Udruge novinskih izdavača pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (UNI-HUP), Ante Gavranović, član Izvršnog odbora UNI-HUP, Katja Kušec, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske (SNH), Dragutin Lučić, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Mario Bošnjak, glavni tajnik HND. Načelno je dogovoreno da je potrebno nastaviti pregovore o nacionalnom kolektivnom ugovoru radi zaštite temeljnih prava novinara i medijskih radnika, te da treba donijeti statute medija u skladu sa Zakonom o medijima, kako bi se uredili odnosi između novinara i urednika u redakcijama. Sljedeći sastanak predviđen je u rujnu.