Hrvatski - English
NEWSLETTER
 
 
 
   
NASLOVNA KONTAKT
  AKTUALNE NOVOSTI
IFJ
Narodne novine
HND
SNH / NOVOSTI / Arhiva
 
SNH i HND Upravi Glasa Istre: Statut medija donesite po proceduri

Novinarske organizacije od Uprave Glasa Istre pismom traže poštivanje procedure pri donošenju statuta medija.

Tekst pisma donosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine Faggian,

 Izvršni odbor Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) upozoravaju na neprihvatljivost načina na koji Uprava Glasa Istre novine d.o.o. nameće statut medija u toj novinskoj kući.

   Nedopustiv je način na koji Uprava Glasa Istre svoje novinare prisiljava na kršenje Zakona o medijima (ZOM) jer ih zastrašivanjem i prijetnjama prisiljava da zaobilaze zakonsku proceduru propisanu za donošenje statuta medija. Posebno je neprihvatljiva otvorena prijetnja Uprave o znatnom smanjenju plaća ako novinari ne pristanu na nekvalitetan nametnuti statut medija i ne prihvate ga usprkos kršenju ZOM-a.

   Uprava Glasa Istre imala je dovoljno vremena da se na propisan način donese statut medija ali to očito nije željela. Još ima mogućnosti ponuditi za raspravu kvalitetan tekst statuta medija koji bi odgovarao potrebama i specifičnostima lista Glasa Istre, ali Uprava Glasa Istre izgleda ne uvažava svoje novinare, a na žalost ne poštuje ni Zakone RH.

   Stoga, umjesto grube prisile, sustavnog zastrašivanja i nametanja neprihvatljivih rješenja svojim novinarima, Uprava Glasa Istre treba u pregovorima s novinarima doći do teksta statuta medija, te poštovati zakonom propisanu proceduru za njegovo donošenje.

   Najvažnije od svega, Uprava Glasa Istre morala bi odnose unutar tvrtke regulirati kolektivnim ugovorom, a ne stalnim prijetnjama, zastrašivanjem i nametanjem jednostranih rješenja", stoji u pismu koje su potpisali za Izvršni odbor SNH

Anton Filić, predsjednik i za Izvršni odbor HND Slavica Lukić, potpredsjednica.

 

 03. srpnja 2013.
Jasmina Popović izabrana za potpredsjednicu IFJ-a

Hrvatska novinarka Jasmina Popović, kandidatkinja Sindikata novinara Hrvatske (SNH), izabrana je za potpredsjednicu Međunarodne federacije novinara (IFJ) na28. Svjetskom kongresu održanom od 4. do 7. lipnja 2013. u Dublinu u Irskoj.

Za predsjednika IFJ ponovno je izabran Jim Boumelha iz Sindikata novinara Velike Britanije i Irske , a za potpredsjednike su još izabrani Youness Mjahed iz Maroka te Celso Schroder iz Brazila.

Jasmina Popović poznata je novinarka i komentatorica te uživa veliki ugled u profesionalnim krugovima u zemlji i inozemstvu. Njezin angažman na zaštiti radnih i profesionalnih prava novinara, za što se ustrajno zalagala tijekom tri mandata na čelu SNH i kao članica Izvršnog odbora IFJ-a u kojem djeluje već peti mandat, i ovim je izborom prepoznat ne samo među novinarima u regiji nego i šire.

 12. lipnja 2013.
Anton Filić: U teškoj smo situaciji

Poslodavci sve češće krše radna i socijalna prava medijskih radnika te Zakon o radu, upozorio je predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić na Skupštini SNH održanoj u subotu u Zagrebu. 'Na djelu je i evidentno šikaniranje sindikalnih povjerenika te to treba riješiti u podružnicama kao i na razini samog sindikata', kazao je Filić dodajući kako Sindikat vodi borbu i kako bi iznašao novac za sve veće troškove uzrokovane takvom situacijom. Naime, upozorio je da je SNH u teškoj financijskoj situaciji jer troškovi odvjetnika koji su neophodni članovima za ostvarivanje prava rastu. Tako je Sindikat, kazao je, lani završio godinu s 135 tisuća kuna minusa te da su najveći troškovi bili oni odvjetnički. Dodao je i kako se zbog krize sve teže naplaćuje članarina koja je inače glavni prihod SNH. No, istaknuo je i kako bi zaštita novinara i borba za očuvanje ranih mjesta trebala biti zajednička briga Sindikata I Hrvatskog novinarskog društva.

Nakon toga u raspravi mogli su se čuti i prijedlozi o ujedinjavanju s HND-om, međutim predsjednik te organizacije Zdenko Duka kazao je da svoju odluku o tome mora izreći Skupština HND-a, a da ujedinjavanje može ići u smislu podrške kada se radi o pregovaranju. Iznesen je i prijedlog da se SNH udruži u Sindikat medija i komunikacija u kojem bi bili i Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske, Samostalni sindikat radnika HRT i Sindikat odašiljača i veza s mogućnošću pristupanja drugih sindikata. No, Skupština je velikom većinom glasova odbila taj prijedlog.

Inače u subotu su zbog izmjena članka 35. Statuta SNH birani novi članovi Izvršnog odbora. Riječ je o četiri člana koji se biraju izravno iz redova delegata ostalih podružnica (Sindikat ima 13 članova IO-a od kojih je jedan predsjednik i ulazi u 'kvotu' 8 članova iz najvećih podružnica, a četvero iz ostalih podružnica). Izabrani članovi su: Josip Gamilec (Tiskara Zagreb), Mato Jerkić (Hrvatski radio Valpovština), Željko Kvačić (Hrvatski radio) te Kruno Petrinović (Gloria). Po isteku mandata birani su i novi članovi Nadzornog odbora te Statutarne komisije. U Nadzornom odboru su: Marta Meder (Večernji list), Dijana Pirjavec-Rameša (Edit) te Vlado Dažić (Hrvatski radio Karlovac). Članovi Statutarne komisije su: Snježana Črnjević, Nada Dmitrović Krištofić, Nenad Miculinić, Krešo Zubčić te Ivana Precetti Božičević.

 25.svibnja 2013.
SNH u povodu Dana slobode medija: Bez istinski slobodnih novinara nema borbe protiv korupcije

Sindikat novinara Hrvatke i ovoga 3. svibnja akcijom Pet minuta gromoglasne tišine obilježava Svjetski dan slobode medija, a javnosti je uputio i priopćenje pod nazivom "Bez istinski slobodnih novinara nema borbe protiv korupcije" koje prenosimo u cijelosti.

"Povodom Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske poziva svoje članove kao i sve novinare i medijske radnike u Republici Hrvatskoj da u petak, 3. svibnja, od 11,55 do 12,00 sati - tradicionalnom simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine - upozore svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje na sve lošiji položaj novinara i medija čime se izravno ugrožava pravo javnosti da dobije ne filtriranu nego cjelovitu informaciju o događajima i procesima važnim za naše društvo i našu državu.

Dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja i to od 1993. godine kada ga je proglasila Glavna skupština UN želeći podići svijest o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

U Hrvatskoj nema zatvorenih novinara (osim na jedan dan), ali su njihova radna, socijalna i profesionalna prava sve ugroženija. Medijski poslodavci godinama izbjegavaju formalizirati prihvatljive uvjete rada u medijima potpisivanjem nacionalnog kolektivnog ugovora, jednostrano raskidaju i kolektivne ugovore u medijskim kućama, izbjegavaju urediti odnose između uredništava i novinara statutima medija kojih nema iako su Zakonom o medijima propisani. Novinari u privatnim medijima nemaju nikakav upliv na izbor urednika, pa urednici postaju produžena ruka izdavača.

Kako se krši Zakon o medijima tako se ne poštuje niti Zakon o radu. Poslodavci stalne zaposlenike nesmiljeno zamjenjuju honorarnim i RPO suradnicima - tobožnjim samostalnim poduzetnicima, a zapravo nesigurnim i prestrašenim radnicima u sivoj zoni kojima je lako manipulirati. Dovođenjem novinara u stanje egzistencijalne ugroženosti nastoji se osigurati njihovo poslušno pokoravanje uređivačkoj politici, nerijetko usmjerenoj interesima krupnog kapitala i interesnih skupina nesklonih ostvarenju cilja objektivnog i nepristranog informiranja javnosti.

Pred svim ovim problemima - kao i pred činjenicom da Hrvatska postaje jedina država u kojoj je praktično nemoguć novinarski štrajk jer su tzv. slobodni novinari gurnuti na poziciju štrajkbrehera - nadležne državne institucije, a posebno inspekcije rada, uglavnom zatvaraju oči. No, to nije samo problem novinara, nego i problem društva u cjelini. Bez istinski slobodnih novinara, nema ni slobodnih medija, a bez slobodnih medija nema ni poštene borbe protiv korupcije.

Bez slobode da u traženju istine idemo do kraja, ne dopuštajući nikome - pa ni hrvatskim tajkunima i političkim moćnicima da budu nedodirljivi - nema napretka, nema demokracije, nema Hrvatske kakvu želimo!", stoji u priopćenju koje za SNH potpisuje predsjednik Anton Filić.

Dodajmo ovome da upute o načinu provođenja akcije Pet minuta gromoglasne tišine možete pronaći pod DOKUMENTIMA.

 30. travnja 2013.
SNH: Dobrobit smanjenja PDV-a izdavačima trebaju osjetiti i zaposleni u medijima

Sindikat novinara Hrvatske, nakon konferencije za novinare održane 25. ožujka, uputio je pismo predsjedniku Vlade RH i nadležnim ministarstvima, a vezano uz Prijedlog novog zakona o PDV-u kojim se predlaže smanjenje PDV-a na dnevne novine. Sindikat novinara Hrvatske pozdravlja taj prijedlog i očekuje da ovaj put koristi od smanjenja PDV-a imaju i novinari i novinarstvo.Pismo prenosimo u cijelosti.

"Poštovani predsjedniče Vlade,

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) smatra da će se najavljeno porezno rasterećenje krizom ugroženih tiskanih medija pozitivno odraziti na njihovo poslovanje, a slijedom toga trebalo bi omogućiti i bolje uvjete za zapošljavanje novinara i očuvanje radnih mjesta u medijima, no želimo Vas upozoriti da su kod smanjenja PDV-a 2007. godine medijski poslodavci ignorirali potrebe novinara i medijskih radnika i iskoristili uštedu samo za svoj račun.

Medijski poslodavci godinama izbjegavaju formalizirati prihvatljive uvjete rada u medijima potpisivanjem nacionalnog kolektivnog ugovora (NKU), jednostrano raskidaju i kolektivne ugovore u medijskim kućama, izbjegavaju urediti odnose između uredništava i novinara statutima medija, stalne zaposlenike nesmiljeno zamjenjuju honorarnim i RPO suradnicima - tobožnjim samostalnim poduzetnicima, a zapravo nesigurnim i prestrašenim radnicima u sivoj zoni kojima je lako manipulirati.

Takva situacija u području reguliranja radnih odnosa šteti, otežava i spriječava sindikalno organiziranje radnika, a okrnjeno nam je i pravo na štrajk, što doprinosi patologiji radnih odnosa u našoj branši. U okolnostima ekonomske krize novinari nemaju izbora te na svoju štetu potpisuju razne oblike ponuđenih ugovora, a ne i ugovore o radu. Iz tih ugovora ne proizlazi primjena zakona i kolektivnih ugovora, pa radnici trpe materijalnu štetu, psihički i fizički se iskorištavaju.

No, to nisu samostalni novinari u europskom smislu, oni redovito dolaze na posao, rade u prostoru poslodavca, na sredstvima poslodavca (iako formalno imaju urede u svojim stanovima), njihov rad je subordiniran, obvezuje ih ekskluzivitet, tj. smiju obavljati istovrsni posao samo za jednog poslodavca, imaju pravo na točno određenu plaću, godišnji odmor, plaćeni dopust... Poslodavac im može otkazati kad god to poželi, zbog čega oni rade i žive u velikom strahu. A jasno je da se zapravo radi o nesamostalnom radu te da je riječ o obvezama koje proizlaze iz radnog odnosa i koje bi prema Zakonu o radu trebale biti regulirane ugovorom o radu.

Sve to, poštovani predsjedniče Vlade, za posljedicu ima sve manji broj stalno zaposlenih novinara (oni posljednjih 15 godina polako odumiru) i njihov sve slabiji položaj. No, takvom praksom nisu oštećeni samo ljudi koji se nalaze u tom položaju, nego i državni proračun (prema nekim procjenama, najmanje za 20 milijuna kuna godišnje), mirovinski fondovi i sustav zdravstvenog osiguranja. "Dobronamjerni" su poslodavci, naime, poučili novinare "obrtnike" kako će plaćati najmanje moguće doprinose i poreze.

Stoga Sindikat novinara Hrvatske smatra da bi i Vlada Republike Hrvatske s nadležnim ministarstvima kao i Udruga novinskih izdavača trebali pridonijeti tome da dobrobit od smanjenja PDV-a ovaj put stvarno osjete i novinari i ostali zaposlenici u medijima - konkretno putem potpisanog NKU, donošenjem statuta medija, smanjenjem neformalnog i RPO rada u medijima, a koristila bi i inicijativa za osnivanje medijskog fonda za pomoć novinarima i novinarstvu.

Predlažemo Vladi da se dodatnim mjerama uskrati povlašteni PDV nakladnicima koji nekažnjeno ignoriraju zakon tako što nisu donijeli statut medija, kao i da se povlašteni PDV u tekućoj godini uvjetuje zaštitom radnih mjesta u svim redakcijama kao i zaštitom najugroženijih skupina u struci. Također, medijskim kućama treba dati do znanja da moraju zapošljavati ljude čiji rad godinama koriste.

Mi Vam stojimo na raspolaganju ukoliko ste voljni primiti izaslanstvo Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva koje bi Vas i Vaše suradnike pobliže upoznalo sa spomenutim problemima i odgovorilo na Vaša pitanja. Sve sa željom da povećamo slobodu novinara i dobijemo uređenu medijsku scenu koja će pripomoći jačanju demokratskih procesa u našoj zemlji.", stoji u pismu koje u ime SNH potpisuje predsjednik Anton Filić.

 26. ožujka 2013.
'Situacija u tiskanim medijima je dramatična, država to više ne smije ignorirati'

"Situacija u tiskanim medijima toliko je dramatična da se država više ne može praviti kao da se ništa ne događa. U vrlo kratkom vremenu ostali smo bez čak tri lista, a to su Vjesnik, Nacional i Forum", kazao je predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić na konferenciji za medije na kojoj je glavna tema bilo stanje u tiskanim medijima. Kao jedno od mogućih rješenja kako bi mediji opstali u današnje krizno vrijeme, naveo je mogućnost smanjenja poreza, ali i osnivanje medijskog fonda iz kojeg bi se subvencionirala kupovina tiskanih medija.

Modrići Večernjaka postali skupljači lopti

No, Filić je upozorio i na druge probleme u medijima kao što su smanjenje radničkih prava te ponižavanje i šikaniranje onih koji su, primjerice, sudjelovali u štrajku ili poslodavcu iznijeli svoj stav s kojim se on nije slagao. Kao primjer navedeni su novinari Foruma koji su se, prema njihovim ugovorima, trebali po gašenju tjednika vratiti u Večernji list. Na probleme Forumovaca upozorio je i šef HND-a Zdenko Duka.

"Vjerujem da se radi o odmazdi jer se vrsnim novinarima sada pri povratku nude ugovori i tri stepenice niži od onih koje su imali", kazao je Duka dodajući kako se to čini jer je riječ o novinarima koji su sudjelovali u štrajku. Potvrdio je to i sindikalni povjerenik u Večernjem listu Dražen Ćurić ističući kako se te ponajbolje novinare ucjenjuje i traži se od njih da odu uz otpremninu ili da potpišu "sramotne ugovore" koji ih spuštaju na razinu novinara početnika. Božena Matijević iz HND-ovog Ogranka u Večernjaku je napomenula da je riječ o ljudima s kojima se Styria hvalila da su vrhunski intelektualci, a koje danas prisiljava da odu. Istovremeno je, dodala je, u Večernjak zaposleno niz ljudi jer kadra manjka. "Tako su Modrići Večernjeg lista postali obični skupljači lopti", zaključio je D. Ćurić.

Vjesnikovci na mukama zbog stečajnog zakona, traže i nestale umjetnine

I predstavnice radnika Vjesnika su iznijele tamošnju problematiku. Povjerenica SNH Marijana Matković je kazala kako im novi stečajni zakon otežava provedbu rješenja i borbu za prava radnika. Tako, primjerice, navela je, stečajni upravitelj ne može ugovoriti uslugu računovodstva kako bi se moglo izračunati koliko točno iznose potraživanja radnika. Stoga taj posao radnici obavljaju sami i to kao volonteri. Također je napomenula kako nema otkuda platiti uslugu vještaka koji bi procijenio vrijednost Vjesnikove imovine iz koje bi se potom naplatili radnici.

"Tražili su nas da sami iznađemo model kako ćemo to učiniti, pa sada pokušavamo pronaći rješenje u suradnji s Ministarstvom kulture", kazala je Matković, dok je njena kolegica dodala kako su iz Vjesnika nestale vrijedne umjetnine iz kojih bi se također mogli naplatiti. Također su istaknule kako radnici do ovog trenutka potražuju oko 9 milijuna kuna koje se odnose na neisplaćene plaće, ali da 3 milijuna kuna traži i Porezna uprava na temelju neuplaćenih doprinosa u 2011.

U Slobodnoj prijete otkazima i smanjuju plaće

Konferenciju je "zaključio" Anton Filić čitajući pismo sindikalnog povjerenika Slobodne Dalmacije Marija Kavaina koji upozorava kako Uprava ondje nudi anekse ugovora kojima želi srezati plaće za desetak posto iako je firma u prvih šest mjeseci poslovala u plusu. U pismu se također upozorava na mobing prema onim radnicima koji ne žele uz otpremninu otići u mirovinu ili raskinuti ugovor o radu te na plan otpuštanja 40-ak ljudi. Kavain ističe kako su tužbe i štrajk mogući odgovor na te najave, ali i probleme vezane uz novi kolektivni ugovor o kojem poslodavac zasad ne želi raspravljati.

 5. listopad 2012.
Isplatite zaposlenicima Vjesnika plaće i doprinose!

Situacija u hrvatskim medijima svake je godine sve gora. Poslodavci sve češće izbjegavaju obnavljanje kolektivnih ugovora, jednako kako već niz godina odugovlače s potpisivanjem Nacionalnog kolektivnog ugovora od čega SNH neće odustati. Istaknuto je to na 24. Skupštini Sindikata novinara Hrvatske gdje su povjerenici podružnica istaknuli niz problema s kojima se iz mjeseca u mjesec bore.

Dakako, teško je ikome "konkurirati" situaciji u Vjesniku čija je povjerenica Marijana Matković kazala kako plaće nisu vidjeli već pet mjeseci. "Nakon niza godina koliko dolazim na Skupštinu čini mi se da je ove godine situacija s firmom u kojoj radim najjednostavnija. Svih ovih godina osjećala sam nemoć, ove godine osjećam olakšanje i to samo zato što prvi put zaista znamo što će s nama biti", kazala je Matković ističući da su sindikalisti na sastanku s ministrom Linićem saznali da je Porezna uprava prije 20-ak dana podnijela zahtjev za stečaj. Pritom je zatražila pomoć SNH i HND-a u pritisku na poslodavca kako bi se prije pokretanja stečaja radnicima ipak isplatile plaće i otpremnine ili barem njihov dio što je Skupština usvojila kao jedan od zadataka. Kazala je kako u razgovoru s Linićem doznala i da se priprema restrukturiranje Hrvatske televizije.

"O mogućim viškovima i brojkama od 700 ljudi kod nas se stalno barata. To su probni baloni koji se bacaju i pomoću kojih se ljudi pokušavaju zastrašiti. No, mi imamo jak Kolektivni ugovor koji nas štiti. Restrukturiranje je nužno, no i o njemu se već govori godinama", kazao je povjerenik HTV-a Željko Valčić ističući kako su tamošnji sindikalisti raznim ustupcima već napravili uštedu poslodavcu. "Kod nas je najveći problem to što politika ne zna što bi s nama pa se bavi time tko će sjediti u kojem tijelu umjesto da se bave funkcioniranjem kuće", kazao je Valčić.

Udar po štrajkašima

Anton Filić je kazao kako se u Večernjaku još uvijek bore za Kolektivni ugovor, te je dodao kako se nakon prošlogodišnjeg štrajka niz njegovih kolega štrajkaša našao "na meti" Uprave. "Mnogi su degradirani, smanjivane su plaće, a 17 ljudi je i dobilo otkaz u Večernjaku", kazao je Filić.

Vera Kovačić je istaknula kako u Glasu Slavonije imaju kolektivni ugovor, no da su im od 2009. godine, na konto krize i rješavanja problema u firmi smanjivane plaće, te da su one danas "na razini socijalne pomoći".

I Nenad Miculinić iz Novog lista upozorio je kako su u tom mediju plaće smanjene lani u listopadu, te da ih sada zaposlenici primaju u dva dijela.

Krumpirko za poslodavce

Sindikalisti su upozorili na ujedinjenje članstva ističući kako bilo kakve podjele loše utječu na rezultate koji se kod poslodavaca žele postići. Predsjednik SNH Anton Filić je istaknuo kako će Sindikat sam teško napraviti nešto za svoje članstvo, ako se ono samo ne probudi. Pritom je kao primjer istaknuo posljednji prosvjed na Dan slobode medija koji je ispred zgrade u Perkovčevoj podržao tek mali broj kolega.

Na Skupštini su sindikalisti prozvali i najgore poslodavce.Tako su podijeljena i tri Krumpirka. Jedan je otišao u ruke svima onima koji su sustavno uništavali Vjesnik, drugi je dobio predsjednik Uprave Večernjeg lista Boris Trupčević koji odbija nastaviti pregovore za obnovu kolektivnog ugovora, a treći vlasnik Glasa Istre Albert Faggiani. "Htjeli smo dodijeliti i Cvjetka za najboljeg poslodavca, no na žalost takvih nema", kazao je Filić.

Dodajmo svemu da su članovi na Skupštini izabrali i jednog novog člana Izvršnog odbora. Na to mjesto ostavku je nedavno podnijela Ljubica Vuko iz Slobodne Dalmacije, a zamijenio ju je Mate Jerkić s Radio Valpova.

 19. 05.2012.
'Sedma sila ne trebaju biti vlasnici medija, sedma sila trebaju biti novinari'

"Ne može profit biti glavni razlog za sve. Zato što je to tako i imamo divlji kapitalizam. Mi hoćemo kapitalizam s ljudskim likom i zato vas pozivamo da se pokrenete. Ne trebaju sedma sila biti naši vlasnici, sedma sila trebamo biti mi", kazao je u četvrtak na skupu u povodu Dana slobode medija ispred Novinarskog doma predsjednik SNH Anton Filić. Pritom je istaknuo kako se hrvatski novinari još uvijek bore s brojnim problemima zbog kojih teško da mogu biti slobodni u svom radu. Podsjetio je na RPO-ovce "koje nazivaju slobodnim novinarima, ali koji to nisu jer im poslodavci otkaze mogu dati kad god žele te samim tim ne mogu braniti svoja profesionalna prava". Također je podsjetio da hrvatski novinari još uvijek nemaju Statute u redakcijama te da time vlasnici mogu birati glavne urednike koji postaju njihove produžene ruke. Govoreći o slobodi medija Filić je podsjetio i na situaciju u Vjesniku te naglasio kako je Hrvatskoj Vjesnik potreban kao nezavisan medij koji će ukazivati na probleme u državi, a ne biti glasilo vladajućih.

'Želimo se s Vjesnikom boriti za tržište'

Sindikalna povjerenica iz Vjesnika Marijana Matković apelirala je na kolege da im budu snaga u borbi za opstanak Vjesnika i njegovog internetskog portala.

"Mi ne želimo živjeti od donacija, ne želimo biti drugačiji od vas. Želimo napraviti novinu koja će se baviti kvalitetnim temama i problemima te se time ujedno boriti na tržištu poput vas", kazala je Matković ujedno zahvaljujući kolegama na financijskoj pomoći koju su dali Vjesnikovcima.

Da su Hrvatskoj potrebni neovisni mediji upozorio je i predsjednik HND-a Zdenko Duka ističući da uz kvalitetne javne medije i privatni mediji trebaju biti savjest hrvatskog društva. Elizabeta Gojan, predsjednica HND-a za Hrvatsku televiziju, ukazala je na brojne probleme u toj kući ističući prija svega da se ondje kažnjavaju novinari koji drugačije misle, opomene pred otkaz dijele novinarima starijim od 35 godina s potrebnim znanjem i iskustvom, dok se emisije dodjeljuju mladim kolegama koji su skloni autocenzuri. Gojan je upozorila i na to da su, bez obzira na vanjske okolnosti, novinari dijelom sami krivi što se nalaze u situaciji u kojoj se nalaze.

"Ne usprotivimo li se neće nam biti bolje", kazala je Gojan ističući kako se novinari prije svega sami moraju boriti za svoja prava.

 3. svibanj 2012.
Novinari, pokrenimo se!

Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo pozivaju svoje članove i sve medijske djelatnike da dođu u četvrtak, 3. svibnja u 11 sati, pred Novinarski dom u Zagrebu, na skup pod nazivom "Novinari, pokrenimo se".

To je poruka koju će čelnici SNH-a i HND-a uputiti svim novinarima i medijskim djelatnicima na Svjetski dan slobode medija (3. svibnja) s ciljem da se zaista trgnu te iskažu spremnost i solidarnost da brane sve ugroženija radna, socijalna i profesionalna prava i time zaštite istinsku slobodu medija u interesu demokratske javnosti.

Nakon skupa, u Velikoj dvorani Novinarskog doma u 12 sati bit će dodijeljene godišnje nagrade HND-a za izvrsnost u radu kojom generacije vrsnih novinara i novinarki daju veliki doprinos dostojanstvu profesije.

 2. svibanj 2012.
Vlada se mora malo više potruditi oko Vjesnika

"Sindikat novinara Hrvatske s najvećom zabrinutošću prati što se zbiva s listom Vjesnik i s njegovim zaposlenicima. Iznenadni prestanak tiskanja novina i višemjesečnu neisplatu plaća novinarima i ostalom osoblju ne bismo očekivali niti od jednog vlasnika a kamoli od hrvatske države personificirane u Vladi RH.

Ne vidimo ozbiljan napor Vlade u pronalaženju rješenja za list koji izlazi već 72 godine i istinsko je hrvatsko kulturno dobro. Vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem trebala bi ustaše i partizane ostaviti povjesničarima, a malo se više potruditi oko hrvatskog gospodarstva a to znači i oko očuvanja poduzeća koja su u teškoćama i - što je najvažnije - spašavanja radnih mjesta.

Politika je Vjesnik dovela u teškoće, politika ga mora i izvući iz njih. Možda je to prilika da se u postupku revizije pretvorbe i privatizacije s početka devedesetih razmotre svi događaji i radnje kojima je rastočen bivši SOUR Vjesnik. Uostalom, kad se pogledaju zemljišne knjige, vidljivo je da oko poznatog Vjesnikova nebodera, zaštitnog znaka Zagreba, i njegove okolice (su)vlasnički odnosi uopće nisu riješeni. Dapače, vrlo su zamršeni s čudnim vlasnicima i tajanstvenim zabilježbama.

Argument za ukidanje Vjesnika pojedini ministri pronalaze u gubitku koji je taj list proizveo posljednjih godina, no ne pitaju se kako je i zbog čega do pada naklade pa i tih dugova došlo. Time se kod građana želi proizvesti osjećaj da je gašenje Vjesnika neminovnost, no od tih se građana istodobno krije podatak da su Vjesnikovi gubici (ukupno 14 milijuna kuna) prava sitnica u odnosu na dotacije koje Vlada neizravno i posve netransparentno daje ostalim medijima, posebno onima u vlasništvu krupnog kapitala, tolerirajući neformalne oblike angažiranja novinara koji državu (proračun i fondove) oštećuju za 70 milijuna kuna godišnje.

Suzbijanjem te sive zone u hrvatskom medijskom prostoru Vlada bi učinila puno na jačanju slobodnog novinarstva (novinari bi bili neovisniji od vlasnika), bez kojega nema niti istinske demokracije. A tjerajući izdavače da kod zapošljavanja poštuju Zakon o radu, vratila bi novinarima pravo na štrajk koje im je na ovaj način praktično dokinuto, što se najbolje vidjelo u slučaju štrajka u Večernjem listu", stoji u priopćenju koje potpisuju predsjednik SNH Anton Filić i glavna povjerenica SNH za Vjesnik Biljana Bašić.

 23. travanj 2012.