Hrvatski - English
NEWSLETTER
 
 
 
   
NASLOVNA KONTAKT
  AKTUALNE NOVOSTI
IFJ
Narodne novine
HND
SNH / NOVOSTI / Arhiva
 
SNH s još 7 sindikata potpisao Sporazum o suradnji

Sindikat novinara Hrvatske jedan je od osam autonomnih sindikata, koji zajedno okupljaju oko 60.000 članova, a koji su potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju na planu zaštite i promicanja općih i zajedničkih interesa radnika.

Uz SNH sporazum su potpisali i: Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, TEHNOS strukovni sindikat radnika HEP-a, Samostalni sindikat HRT-a i Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara.

Svojevrsno udruživanje potaknuto je nezadovoljstvom zbog lošeg rada aktualnih sindikalnih središnjica. “Liderstvo nas ne zanima i učinit ćemo sve da vratimo obraz sindikalizmu”, poručila je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek kritizirajući vodeće ljude velikih sindikalnih središnjica.

Osam sindikata poručuju kako će im Zakon o reprezentativnosti sindikata određivati pravila igre i utvrđivati pravo pristupa pregovaračkom stolu, Gospodarsko-socijalnom vijeću, saborskim odborima i drugim institucijama važnim za zaštitu prava radnika.

 
'Odlukom o otkazu Z. Angeloskom štetite i Glasu Istre i Novom listu'

Na otkazivanje ugovora o radu Zoranu Angeleskom u Glasu Istre reagirala je i Podružnica SNH u Novom listu.

"Izražavajući svoju solidarnost s kolegom Zoranom Angeleskim iz Glasa Istre, članovi Sindikata novinara Hrvatske - Podružnica Novi list  pozivaju Upravu Glasa Istre da poništi svoju odluku o otkazu radnog odnosa tom novinaru. Novine koje za sebe na naslovnoj stranici kažu da su nezavisni dnevnik morale bi se ponositi pluralizmom mišljenja svojih novinara, a ne kažnjavati  novinara zbog njegovog istupanja na javnom skupu izražavajući stavove koji očito nisu po volji Uprave Glasa Istre.

Postupak Uprave dovodi u pitanje vjerodostojnost Glasa Istre, ali posredno i Novog lista koji u međuredakcijskoj razmjeni objavljuje i tekstove iz tog istarskog dnevnika.

Pozivamo, stoga, Upravu Glasa Istre da, ne čekajući da izgubi još jedan sudski spor, prestane činiti štetu kolegi Angeleskom, Glasu Istre, pa i nama i odmah ukine spornu odluku", stoji u priopćenju koje potpisuje glavni povjerenik SNH u Novom listu Nenad Miculinić.

 
Povucite nezakonit otkaz Zoranu Angeleskom

"Sindikat novinara Hrvatske najoštrije osuđuje izvanredni otkaz novinaru Glasa Istre Zoranu Angeleskom kao još jedan skandalozni postupak Uprave društva Glas Istre novine d.o.o. koja time otvara prostor za novi radni spor novinara Glasa Istre novine d.o.o. protiv nezakonitog postupka poslodavca. Uprava Glasa Istre novine d.o.o. postupila bi mudro, promišljeno i konstruktivno da povuče tu odluku koju temelji na proizvoljnoj ocjeni kako je kolega Angeleski teško povrijedio čast i ugled tog trgovačkog društva.

Kolega Angeleski nije se na sjednici Gradskog vijeća Grada Pule 27. srpnja 2011. godine predstavio kao predstavnik trgovačkog društva Glas Istre novine d.o.o. i nije nastupio u ime toga društva, te iznošenjem svoga kritičkog mišljenja o projektu Brijuni Rivijera nije ni mogao nanijeti štetu tome trgovačkom društvu kao što Uprava Glasa Istre novine d.o.o., bez dokaza tvrdi.

Sindikat novinara Hrvatske podržava temeljno ljudsko i građansko pravo kolege Angeleskog na slobodno izražavanje mišljenja, te će mu solidarno pružiti punu pravnu zaštitu u sudskom sporu radi zaštite povrijeđenog prava iz rada. Stoga SNH poziva Upravu Glasa Istre novine d.o.o. da povuče ishitrenu odluku o izvanrednom otkazu svom dugogodišnjem novinaru Zoranu Angeleskom kako bi se izbjeglo nepotrebno konfrontiranje na sudu i troškovi koji iz sudskog procesa proizlaze. SNH će poduzeti i sve druge mjere i akcije kako bi zaštitio pravo svojeg člana Zorana Angeleskog", stoji u priopćenju koje za SNH potpisuje predsjednik Anton Filić.

 
Anton Filić novi predsjednik SNH

S 39 glasova delegata Skupštine Sindikata novinara Hrvatske dosadašnji sindikalni povjerenik u Večernjem listu Anton Filić izabran je za novog predsjednika SNH. Njegova protukandidatkinja bila je Marijana Matković iz Vjesnika koja je imala podršku 22 kolega.

Filić je na predsjedničkoj funkciji zamijenio Gabrijelu Galić iz Novog lista koja je na mjestu predsjednice bila od svibnja 2007. godine. 23. izborna skupština SNH održana je u subotu 7. svibnja u Zagrebu u Novinarskom domu.

 
Stotinu novinara za slobodu medija 'marširalo' Zagrebom

Oko stotinu novinara u utorak (3. svibnja) se u večernjim satima, na Dan slobode medija, okupilo ispred Novinarskog doma, u Zagrebu te s transparentima krenulo prema uglu Bogovićeve i Gajeve, gdje je održan prosvjedni skup.

"Zalažući se za kvalitetnije novinarstvo, novinari se ne zalažu samo za bolji položaj u redakcijama nego i za dobrobit svih hrvatskih građana", poručio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka ističući kako je neovisno novinarstvo u interesu javnosti koja ima pravo na točnu informaciju. "Borba za slobodno novinarstvo borba je i za kvalitetniju Hrvatsku", kazao je Duka.

A da bi novinarstvo bilo slobodno, novinari moraju imati osiguran socijalni minimum. Činjenica je to na koju je podsjetila predsjednica Sindikata novinara Hvatske Gabrijela Galić ističući kako su pregovori prekinuti jer poslodavci nisu željeli pristati ni da zaposlenima u medijima osiguraju osnovna radnička prava.

Sindikalni povjerenik Večernjeg lista Anton Filić kazao je kako je tamošnje zaposlenike nakon prekida štrajka, koji je trajao 26 dana, dočekalo premještanje na druga radna mjesta, te ponižavajući odnos.

Prosvjed u Zagrebu, umjesto dosadašnje akcije Pet minuta gromoglasne tišine, organizirali su Sindikat novinara Hvatske i Hrvatsko novinarsko društvo.

 
Prekinuti pregovori za Kolektivni ugovor, moguće industrijske akcije

"Ne možemo pristati na prijedlog poslodavaca, jer ne želimo postati grobarima profesije a upravo to se od nas traži", izjavila je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Gabrijela Galić obrazlažući na taj način odluku SNH da prekine pregovore za Klektivni ugovor. Upravo to dogodilo se u utorak kada su se predstanici SNH i Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske susreli s predstavnicima poslodavaca.

Galić je pojasnila kako su sindikati tražili najnižu osnovnu plaću od 2.814 kuna koja bi se množila s koeficijentom složenosti radnog mjesta. Kako bi za novinara početnika taj koeficijent iznosio 3,40, njegova neto plaća bi iznosila 6.500 kuna. Istovremeno, medijima koji imaju financijskih poteškoća bilo bi omogućeno da, dok ne riješe financijske probleme, sklapanje sporazuma o umanjenim pravima zaposlenih na određeno vrijeme.

Poslodavci na to nisu pristali, a prema njihovom izračunu najniža novinarska plaća trebala bi iznositi 3.001 kunu. K tome još ne prihavaćaju dodatak na minuli rad od 0,5 posto, a dogovoriti se dvije strane nisu mogle ni oko kataloga radnih mjesta.

Prema riječima predsjednika Sindikata grafičara Stjepana Klarića, onim što poslodavci nude ruše se i postojeća radnička prava u medijima, zbog čega su dva sindikata odlučila prekinuti pregovore. O eventualnim industrijskim akcijama, koje bi sada mogle uslijediti, članovi dva sindikata odlučit će na svojim skupštinama.

Skupština Sindikata novinara hrvatske održat će se 7 svibnja, dok je kongres Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti zakazan za 11. svibnja 2011.

Pregovori o Nacionalnom kolektivnom ugovoru trajali su punih osam godina, od 14. svibnja 2003.

 
Poziv za prethodno utvrđivanje staža

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje poziva osobe koje su radile u inozemstvu, a u sljedećih godina ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja, da u podrućnim službama Zavoda, prema mjestu prebivališta, podnesu ahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu, kako bi se omogućilo što brže ostvarivanje prava na hrvatsku mirovinu. Staž koji je potvrđen kod inozemnog nositelja u državama s kojima je sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju, Zavod pribraja stažu ostvarenom u Hrvatskoj kako bi se zadovoljio uvjet staža potreban za stjecanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja.

Također se pozivaju budući umirovljenici da šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu (koji se može podnijeti najranije dva mjeseca prije prestanka osiguranja) obavijeste Zavod o namjeri odlaska u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu, te pokretanjem postupka tzv. pretkompletiranja podataka brže ostvare svoje pravo kada podnesu zahtjev za mirovinu. Obavijest se dostavlja nadležnoj područnoj službi HZMO-a gdje je osoba koja podnosi zahtjev bila posljednji put osigurana, a ako je od posljednjeg osiguranja proteklo više od 12 mjeseci, prema mjestu prebivališta. Ako je prebivalište podnositelja zahtjeva u inozemstvu, nadležna je područna služba na čijem je području bilo posljednje osiguranje.

Preko korisničkih stranica na internetskoj stranici Zavoda također se, uz uvid u osobne podatke, može poslati i zahtjev za informativni izračun mirovine, te popuniti i poslati Obavijest za pretkompletiranje podataka.

Uz popunjenu Obavijest potrebno je priložiti radnu knjižicu ili ovjerenu presliku radne knjižice, izjavu, odnosno dokaze o stažu osiguranja ostvarenom u inozemstvu, ako je osiguranik radio u inozemstvu, te druge dokaze o stažu koji nije u potpunosti utvrđen ili upisan u radnu knjižicu.

Tiskanice Zahtjeva za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu i Obavijest o namjeri podnošenja zahtjeva za priznanje prava na starosnu ili prijevremenu straosnu mirovinu, kao i uvjeti za mirovinu i kontakt telefoni dostupni su na internetskoj stranici koju možete pronaći ovdje ili u područnim službama i ispostavamaZavoda, a dodatne informacije mogu se dobiti i na INFO telefonima – 01/ 48 91 666 i 0800 63 63 63 (besplatni broj za pozive iz Hrvatske) radnim danom od 8 do 16 sati.

 
Večernjakovci: Ne pristajemo na ultimatum

"Podržavamo nastavk pregovora, ali bez ultimatuma", poručili su štrajkaši u Večernjem listu na konferenciji za novinare održanoj u srijedu (6.travnja), komentirajući poziv Uprave te medijske kuće da prekinu štrajk kako bi se nakon toga nastavilo s pregovorima za Kolektivni ugovor. Prema riječima predsjednice Sindikata novinara Hrvatske Gabrijele Galić, pregovori bez ultimatuma se mogu nastaviti, ali o njima prije svega treba potpisati sporazum u kojem bi stajalo da se postojeći KU produžava, dok se ne postigne dogovor oko novog.

U međuvremenu, za opstruiranje prava na štrajk u Večernjem listu prozvani su i inspekcija rada i Vlada od koje štrajkaši, kako je kazao glasvni sindikalni povjerenik Anton Filić, traže samo da poštuje Zakon o radu.

"Prema tom Zakonu o radu ne može se tolerirati prikriveni radni odnos, a upravo na to treba reagirati inspekcija. U redakciji Večernjeg lista rade RPO-vci i honorarci. Mi nemamo ništa protiv njih, ali upravo ta vrsta rada je prikriveni radni odnos, jer bi oni trebali raditi od kuće", kazao je Filić dodajući kako su ovih dana neki od honoraraca dobili i otkaze. Riječ je o šest ljudi, među kojima su i neki koji u Vačernjem listu rade i duže od 15 godina.

Božena Matijević je upozorila da su novi problem i studenti Fakulteta političkih znanosti koji su se pojavili u redakciji, te već odlaze i na teren. S tog fakulteta su im potvrdili kako je riječ o studentima koji su na praksi, te da se ta praksa temelji na ugovoru potpisanom još 2007.

"No, zašto baš ova dva tjedna kad smo u štrajku i kad je u tvrtci nenormalna situacija. Ne bi li ti studenti trebali raditi u normalnoj situaciji ", pitala je Matijević dodajući kako će FPZ mogućnost eventualnog povlačenja studenata razmotriti na sastanku u srijedu (6.travnja).

Štrajkaši su se zahvalili nekim komentatorima koji su se solidarilizrali s njima, ali i javnim osobama koje su odbile davati izjave za Večernji list mediju dok je štrajk u tijeku.

Također su najavili novi prosvjed za 3. svibnja, te su kazali kako su o situaciju u Večernjaku izvjestili predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barossa koji bi u četvrtak (7. travnja) trebalo posjetiti Hrvatsku.

 
Štrajkaše u prosvjednoj šetnji podržalo 300-tinjak kolega

Oko 300-tinjak novinara i medijskih radnika okupilo se danas (petak 25.ožujka 2011.) u prosvjednoj povorci, koja se kretala od Novinarskog doma do Večernjeg lista u Zagrebu kako bi podržali kolege štrajkaše u Večernjem listu. S transparentima kao što su "Ne može biti slobode medija ako novinari žive u uvijetima korupcije, siromaštva i straha" te "Gospođo Kosor, nema slobodnog novinarstva i istinske demokracije s novinarima u ropskom položaju" u pet minuta do podneva stigli su pred zgradu Večernjaka.

Ondje su vođe štrajkaškog odbora, Sindikata novinara i HND-a još jednom poručili da koletivni ugovor znači spas za sve novinare, a Anton Filić je pozvao Upravu Večernjeg lista da novinarima u toj medijskoj kući osiguraju sva materijalna i profesionalna prava kako to čine poslodavci diljem Europe.

"Naša je zajednička poruka Upravi Večernjeg lista ali i drugih medijskih kuća je da hoćemo kolektivni ugovor jer nam omogućuje da svugdje slobodno tražimo istinu, pa i tamo gdje naši vlasnici ne žele", kazao je A. Filić.

Gabrijela Galić, predsjednica SNH, istakla je kako borba u Večernjem listu znači borbu za sve novinare, pa i one kojima poslodavac ne dozvoljava sindikalno organiziranje. Podsjetila je kako je u Večernjaku sve počelo potpisivanjem prvog kolektivnog ugovora za novinare (1995.), te je naglasila da ne smije s Večernjakom i završiti.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka još jednom je upozorio na dvostruka mjerila za radnike koja Styrija ima u Austriji i Hrvatskoj, dok je sindikalist Večernjaka Željko Valentić zatražio od vlasnika, koji su kazali kako će posebno pratiti što se na skupu govori, da odgovore je li točno da član Uprave tog lista i direktor Styrije za Hrvatsku Boris Tupčević, koji javno govori o plaćama radnika, ima plaću od 105.000 kuna mjesečno. Prosvjednici su to popratili uzvicima: "Srami se!".

Nakon govora večernjakovci su pozvali kolege da s njima pokušaju ući u zgradu, međutim u tome su ih spriječili zaštitari. Dodajmo svemu da su potporu novinarima u prosvjedu dali i sindikalni čelnici Krešimir Sever, Vilim Ribič, Ozren Matijašević, Željko Stipić te Maden Novosel

U jednosatnom ili dvosatnom štrajku solidarnosti zaposlenike Večernjaka podržale su brojne sindikalne podružnice diljem Hrvatske, a svoj rad su zaustavili i neki mediji u kojima novinari nisu sindikalno organizirani. Glas Istre, pak, bio je u cjelodnevnom štrajku.

 
Večernjakovci kod predsjednika

Članovi Sindikata novinara Hrvatske već su drugi dan u štrajku zbog nepotpisivanja novog kolektivnog ugovora koji im osigurava njihova temeljna radna prava. Nakon što su ih u srijedu pri dolasku u Večernjak dočekali zaštitari na kontrolnim točkama te nakon što im je onemogućen štrajk na radnim mjestima, štrajkaši su se za pomoć obratili policiji i inspekciji rada.

"Podnosimo prijavu policiji za ometanje štrajka i onemogućavanje rada sindikata, a vjerojatno ćemo podnijeti i tužbu", izjavio je tamošnji povjerenik Anton Filić, koji je ostatak dana proveo s kolegama u prostoriji za štrajk koji im je namijenila Uprava.

U četvrtak je predstavnike štrajkaša na razgovor pozvao i predsjednik Ivo Josipović. Izvijestivši ga o situaciji u kojoj su se našli, štrajkaši su ga istovremeno upoznali s radno-pravnim problemima u medijima, te problemu honorarnih suradnika odnosno slobodnih novinara.

"Upoznali smo ga s razlozima našeg štrajka, ali nam nije bio cilj da on zauzima bilo čiju stranu. Cilj nam je bio da ga upoznamo s problemima na koje nailazimo pri kolektivnom pregovaranju i ukažemo da treba srediti radno- pravne odnose u medijskom prostoru za što smo podršku dobili", izjavio je glavni povjerenik Podružnice Sindikata novinara Hrvatske u Večernjem listu.

Iz Ureda predsjednika, pak, stiglo je priopćenje u kojem između ostalog stoji da je "predsjednik Josipović istaknuo kako je kolektivno pregovaranje temelj socijalnog dijaloga u zemljama Europske unije pa ga treba štititi i u Hrvatskoj. Zakonitost, poštivanje radnog zakonodavstva, financijskih propisa i profesionalnih standarda nužni su temelj Hrvatske kao pravne države utemeljene na europskim vrijednostima. To vrijedi za sve segmente društvenog života u Hrvatskoj, uključujući i medije".

Podršku su štrajkaši dobili od brojnih sindikalnih podružnica SNH od kojih su neke organizirale štrajkove solidarnosti dok su druge najavile kako će se u petak kolegama pridružiti u prosvjednoj povorci koja u 11 sati kreće od zgrade HND-a u Perkovčevoj ulici u Zagrebu te će se kretati do Večernjeg lista. Svoju podršku iskazale su im i kolege iz Sindikata Styrijinih poduzeća iz Austrije, IFJ-a, te EFJ-a.