Hrvatski - English
NEWSLETTER
 
 
 
   
NASLOVNA KONTAKT
  AKTUALNE NOVOSTI
IFJ
Narodne novine
HND
SNH / NOVOSTI / Arhiva
 
Večernjakovci: Ne pristajemo na ultimatum

"Podržavamo nastavk pregovora, ali bez ultimatuma", poručili su štrajkaši u Večernjem listu na konferenciji za novinare održanoj u srijedu (6.travnja), komentirajući poziv Uprave te medijske kuće da prekinu štrajk kako bi se nakon toga nastavilo s pregovorima za Kolektivni ugovor. Prema riječima predsjednice Sindikata novinara Hrvatske Gabrijele Galić, pregovori bez ultimatuma se mogu nastaviti, ali o njima prije svega treba potpisati sporazum u kojem bi stajalo da se postojeći KU produžava, dok se ne postigne dogovor oko novog.

U međuvremenu, za opstruiranje prava na štrajk u Večernjem listu prozvani su i inspekcija rada i Vlada od koje štrajkaši, kako je kazao glasvni sindikalni povjerenik Anton Filić, traže samo da poštuje Zakon o radu.

"Prema tom Zakonu o radu ne može se tolerirati prikriveni radni odnos, a upravo na to treba reagirati inspekcija. U redakciji Večernjeg lista rade RPO-vci i honorarci. Mi nemamo ništa protiv njih, ali upravo ta vrsta rada je prikriveni radni odnos, jer bi oni trebali raditi od kuće", kazao je Filić dodajući kako su ovih dana neki od honoraraca dobili i otkaze. Riječ je o šest ljudi, među kojima su i neki koji u Vačernjem listu rade i duže od 15 godina.

Božena Matijević je upozorila da su novi problem i studenti Fakulteta političkih znanosti koji su se pojavili u redakciji, te već odlaze i na teren. S tog fakulteta su im potvrdili kako je riječ o studentima koji su na praksi, te da se ta praksa temelji na ugovoru potpisanom još 2007.

"No, zašto baš ova dva tjedna kad smo u štrajku i kad je u tvrtci nenormalna situacija. Ne bi li ti studenti trebali raditi u normalnoj situaciji ", pitala je Matijević dodajući kako će FPZ mogućnost eventualnog povlačenja studenata razmotriti na sastanku u srijedu (6.travnja).

Štrajkaši su se zahvalili nekim komentatorima koji su se solidarilizrali s njima, ali i javnim osobama koje su odbile davati izjave za Večernji list mediju dok je štrajk u tijeku.

Također su najavili novi prosvjed za 3. svibnja, te su kazali kako su o situaciju u Večernjaku izvjestili predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barossa koji bi u četvrtak (7. travnja) trebalo posjetiti Hrvatsku.

 
Štrajkaše u prosvjednoj šetnji podržalo 300-tinjak kolega

Oko 300-tinjak novinara i medijskih radnika okupilo se danas (petak 25.ožujka 2011.) u prosvjednoj povorci, koja se kretala od Novinarskog doma do Večernjeg lista u Zagrebu kako bi podržali kolege štrajkaše u Večernjem listu. S transparentima kao što su "Ne može biti slobode medija ako novinari žive u uvijetima korupcije, siromaštva i straha" te "Gospođo Kosor, nema slobodnog novinarstva i istinske demokracije s novinarima u ropskom položaju" u pet minuta do podneva stigli su pred zgradu Večernjaka.

Ondje su vođe štrajkaškog odbora, Sindikata novinara i HND-a još jednom poručili da koletivni ugovor znači spas za sve novinare, a Anton Filić je pozvao Upravu Večernjeg lista da novinarima u toj medijskoj kući osiguraju sva materijalna i profesionalna prava kako to čine poslodavci diljem Europe.

"Naša je zajednička poruka Upravi Večernjeg lista ali i drugih medijskih kuća je da hoćemo kolektivni ugovor jer nam omogućuje da svugdje slobodno tražimo istinu, pa i tamo gdje naši vlasnici ne žele", kazao je A. Filić.

Gabrijela Galić, predsjednica SNH, istakla je kako borba u Večernjem listu znači borbu za sve novinare, pa i one kojima poslodavac ne dozvoljava sindikalno organiziranje. Podsjetila je kako je u Večernjaku sve počelo potpisivanjem prvog kolektivnog ugovora za novinare (1995.), te je naglasila da ne smije s Večernjakom i završiti.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka još jednom je upozorio na dvostruka mjerila za radnike koja Styrija ima u Austriji i Hrvatskoj, dok je sindikalist Večernjaka Željko Valentić zatražio od vlasnika, koji su kazali kako će posebno pratiti što se na skupu govori, da odgovore je li točno da član Uprave tog lista i direktor Styrije za Hrvatsku Boris Tupčević, koji javno govori o plaćama radnika, ima plaću od 105.000 kuna mjesečno. Prosvjednici su to popratili uzvicima: "Srami se!".

Nakon govora večernjakovci su pozvali kolege da s njima pokušaju ući u zgradu, međutim u tome su ih spriječili zaštitari. Dodajmo svemu da su potporu novinarima u prosvjedu dali i sindikalni čelnici Krešimir Sever, Vilim Ribič, Ozren Matijašević, Željko Stipić te Maden Novosel

U jednosatnom ili dvosatnom štrajku solidarnosti zaposlenike Večernjaka podržale su brojne sindikalne podružnice diljem Hrvatske, a svoj rad su zaustavili i neki mediji u kojima novinari nisu sindikalno organizirani. Glas Istre, pak, bio je u cjelodnevnom štrajku.

 
Večernjakovci kod predsjednika

Članovi Sindikata novinara Hrvatske već su drugi dan u štrajku zbog nepotpisivanja novog kolektivnog ugovora koji im osigurava njihova temeljna radna prava. Nakon što su ih u srijedu pri dolasku u Večernjak dočekali zaštitari na kontrolnim točkama te nakon što im je onemogućen štrajk na radnim mjestima, štrajkaši su se za pomoć obratili policiji i inspekciji rada.

"Podnosimo prijavu policiji za ometanje štrajka i onemogućavanje rada sindikata, a vjerojatno ćemo podnijeti i tužbu", izjavio je tamošnji povjerenik Anton Filić, koji je ostatak dana proveo s kolegama u prostoriji za štrajk koji im je namijenila Uprava.

U četvrtak je predstavnike štrajkaša na razgovor pozvao i predsjednik Ivo Josipović. Izvijestivši ga o situaciji u kojoj su se našli, štrajkaši su ga istovremeno upoznali s radno-pravnim problemima u medijima, te problemu honorarnih suradnika odnosno slobodnih novinara.

"Upoznali smo ga s razlozima našeg štrajka, ali nam nije bio cilj da on zauzima bilo čiju stranu. Cilj nam je bio da ga upoznamo s problemima na koje nailazimo pri kolektivnom pregovaranju i ukažemo da treba srediti radno- pravne odnose u medijskom prostoru za što smo podršku dobili", izjavio je glavni povjerenik Podružnice Sindikata novinara Hrvatske u Večernjem listu.

Iz Ureda predsjednika, pak, stiglo je priopćenje u kojem između ostalog stoji da je "predsjednik Josipović istaknuo kako je kolektivno pregovaranje temelj socijalnog dijaloga u zemljama Europske unije pa ga treba štititi i u Hrvatskoj. Zakonitost, poštivanje radnog zakonodavstva, financijskih propisa i profesionalnih standarda nužni su temelj Hrvatske kao pravne države utemeljene na europskim vrijednostima. To vrijedi za sve segmente društvenog života u Hrvatskoj, uključujući i medije".

Podršku su štrajkaši dobili od brojnih sindikalnih podružnica SNH od kojih su neke organizirale štrajkove solidarnosti dok su druge najavile kako će se u petak kolegama pridružiti u prosvjednoj povorci koja u 11 sati kreće od zgrade HND-a u Perkovčevoj ulici u Zagrebu te će se kretati do Večernjeg lista. Svoju podršku iskazale su im i kolege iz Sindikata Styrijinih poduzeća iz Austrije, IFJ-a, te EFJ-a.

 
Prijedlozi za provedbu štrajka

Budući da prijašnji prijedlozi za provedbu štrajka (u sindikalnoj pordužnici) i uputa za provedbu generalnog štrajka Sindikata novinara Hrvatske nisu bili usvojeni zbog nekih nejasnih i nedorečenih odredbi, iznađeni su novi prijedlozi uputa s izmjenama i dopunama. Članovi Izvršnog odbora SNH dobili su nove prijedloge uputa 15. ožujka 2011., a na javnoj raspravi u podružnicama će biti do 15. travnja 2011. Primjedbe prijedloge i dopune na predložene tekstove uputa o provedbi štrajka molimo poslati tajništvu SNH na adresu sinoh@hnd.hr, kako bi se potom mogle donijeti obvezujuće upute za provedbu štrajka u sindikalnoj podružnici i upute za provedbu generalnog štrajka. Prijedloge možete pronaći na stranici "dokumenti" ovog portala pod "priručnicima"

 
Večernjakovci od sutra u štrajku; pozivaju građane da ne kupuju Večernji list

"Mi smo u pregovorima s poslodavcem imali razumijevanje za stanje u kojem se nalazi Hrvatska i cijeli tisak i bili smo spremni prihvatiti da božićnica od 8.000 kuna sada bude 2.000 kn, bili smo spremni prihvatiti i manji regres, no ni to im nije bilo dovoljno", izjavio je u utorak na konferenciji za medije glavni sindikalni povjerenik SNH u Večernjem listu Anton Filić ističući kako je kretanje u štrajk novinara tog lista odgovor na poslodavčevu želju da im ukine temeljna prava proizašla iz Kolektivnog ugovora.

Naime, članovi SNH u Večernjem listu sa srijedom 23. ovim mjesecom kreću u štrajk. Predsjednica SNH Gabrijela Galić istakla je kako se vezano uz taj štrajk posljednjih dana moglo čuti da se kolege novinari bahate jer imaju velike plaće te da se postavljalo pitanje - zašto se ide u štrajk. Odgovor, kazala je, leži u poslodavcima koji ne daju da dođe do kolektivnog ugovora te koji svojim radnicima žele ukinuti čak i naknadu za minuli rad. Time se, istakla je, želi pokazati da novinari nisu vrijedni firmama u kojima profesionalno sazrijevaju i rade. "Novinari u tim firmama u nekom trenutku više nisu potrebni. Tako novinarstvo ne bi trebalo izgledati. Vlasnicima bi trebalo biti u cilju da zadrže svoje novinare i grade ekipu koju će stimulirati da ostane", kazala je Galić.

Govoreći o štrajku koji je pred njima Anton Filić je upozorio da će Večernjak koristiti velik broj novinara zaposlenih u RPO sustavu kao štrajkolomce te je i njih pozvao da se pridruže štrajku. "Pozvao bih i sve čitatelje Večernjeg lista da od četvrtka ne kupuju naše novine jer to neće biti Večernjak koji rade novinari, nego će to biti neki alternativni i niževrijedan list", kazao je Filić.
Predsjednica ogranka HND-a u Večernjem listu Božena Matijević istakla je kako nezadovoljstvo u tom dnevnom listu pobuđuje i činjenica da se u posljednje vrijeme govori o preseljenju redakcije i odlasku lista u podstanarstvo što bi se dogodilo prvi put nakon 53 godine. Dodala je kako bi vlasnik prodao postojeći prostor te odnio novac od imovine koje je Večernjak nekad imao puno više nego danas.
I dok je Matijević pozvala javnost da se solidariziraju sa štrajkašima, predsjednik Redakcijskog vijeća Večernjaka Marinko Jurasić naglasio je kako novinari ne mogu raditi svoj posao i boriti se za prava drugih ako se nisu u stanju izboriti za svoja prava. "U takvom okolišu ne može stanovati sloboda medija i ovo nije samo problem Večernjaka nego cijelog novinarstva o kojem se na žalost šuti", kazao je Jurasić.
Štrajk u Večernjaku podržao je i predsjednik HND-a Zdenko Duka ističući podršku Svjetske federacije novinara koja je u svom pismu navela kako Styrija u Hrvatskoj radi ono što si u Austriji ne bi dozvolila.
 
Večernjakovci 23. ožujka stupaju u štrajk

Nakon što je propao postupak mirenja, Skupština Sindikata Večernjeg lista na sjednici održanoj u ponedjeljak, 14. ožujka, odlučila je da štrajk u Večernjem listu počne 23. ožujka. Razlog štrajku je odbijanje Uprave da potpiše Kolektivni ugovor, te drastično smanjivanje stečenih prava zaposlenika iz Kolektivnog ugovora (minuli rad, naknada za topli obrok, regres, božićnica, usklađivanje plaće s troškovima života, jubilarne nagrade, izvanredne pomoći...).

Anketi o izjašnjavanju o štrajku, koju je prije toga organizirao Sindikat i koja je bila podloga za odluku Skupštine, pristupilo je 75 zaposlenika. Njih 64 ili 85 posto izjasnilo se za štrajk.

Zaposlenici Večernjeg lista smatraju da je ukidanje Kolektivnog ugovora svojevrsna civilizacijska regresija. Ukidanjem prava iz Kolektivnog ugovora šalje se loša poruka hrvatskoj javnosti i čitateljima koji se mogu zapitati kako će se oni boriti za prava malog čovjeka (za što se zalaže Večernji list) ako se nisu uspjeli izboriti niti za svoj Kolektivni ugovor. Sužavanje radnih prava neminovno se odražava na medijske slobode i slabi poziciju svakog novinara i urednika spram zahtjeva javnosti i uloge medija u demokratskom društvu.

 
Skupština SNH zakazana je za 7. svibnja

Izvršni odbor Sindikata novinara Hrvatske na sjednici 7. ožujka donio je odluku da se Skupština SNH održi 7.svibnja (subota) 2011. godine. Također je odlučeno da se Skupština održi u Zagrebu, u Novinarskom domu.

 
Ako ne dođe do dogovora, večernjakovci idu u štrajk

Skupština Sindikata Večernjeg lista na sjednici održanoj u ponedjeljak, 21. veljače, jednoglasno je odlučila da večeranjakovci stupe u štrajk zbog odbijanja Uprave da potpiše Kolektivni ugovor i najavljenog drastičnog smanjivanja stečenih kolektivnih prava zaposlenika (minuli rad, naknada za topli obrok, regres, božićnica, usklađivanje plaće s troškovima života, jubilarne nagrade, izvanredne pomoći...).

U skladu sa Zakonom o radu, prije stupanja u štrajk bit će proveden postupak mirenja.

Ako niti u toj fazi ne dođe dogovora, Večernji list bi u štrajk stupio početkom ožujka. Anketi o štrajku, koju je prije toga organizirao Sindikat i koja je bila podloga za odluku Skupštine, pristupilo je 75 zaposlenika. Njih 64 ili 85 posto izjasnilo se za štrajk.

 
HZMO poziva osiguranike na podnošenje zahtjeva za prethodno utvrđivanje staža

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje poziva osobe koje su radile u inozemstvu, a u idućih pet godina ispunjavaju uvijete za ostvarivanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja da u područnim službama Zavoda, prema mjestu prebivališta, podnesu Zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu kako bi se omogućilo što brže ostvarivanje prava na hrvatsku mirovinu. Staž koji je potvrdio inozemni nositelj u državama s kojima je sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju, Zavod pribraja stažu ostvarenom u Hrvatskoj kako bi se zadovoljio uvjet staža potreban za stjecanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja.

Također se pozivaju budući umirovljenici da 6 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu obavijeste Zavod o namjeri odlaska u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu te pokretanjem postupka tzv. pretkompletiranja podataka brže ostvare svoje pravo kada podnesu zahtjev za mirovinu. Obavijest se podnosi nadležnoj podružnici HZMO-a gdje je osoba zadnji put bila osigurana, a ako je od zadnjeg osiguranja prošlo više od 12 mjeseci, prema mjestu prebivališta. Uz obavijest potrebno je priložiti radnu knjižicu ili njenu ovjerenu presliku, odnosno dokaze o stažu osiguranja ostvarenom u inozemstvu te druge dokaze o stažu.

Više informacija možete potražili na brojevima telefona 01/4891-666 i 0800/636-363 ili na internetskoj stranici Mirovinsko.hr .

 
BIRN objavio natječaj za novinarske stipendije i najbolje priče

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) u suradnji s fondacijama Robert Bosch i ERSTE raspisuje novi natječaj za dodjelu Balkanskih stipendija za novinarsku posebnost. Tema ovogodišnjeg natječaja je pravda, a novinari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Kosova, mogu svoje prijedloge predati do 1. ožujka 2011. godine.

Novinari se pozivaju da predaju originalne prijedloge za priču koja istražuje pitanja izvršavanja i dostupnosti pravde u pravnom i društvenom smislu, i otvara nove poglede na pitanja kao što su na primjerice korupcija, provođenje zakona ili odnos između prava i pravednosti u modernim
demokracijama.

Sudionici kojima nezavisni žiri dodjeli stipendije
dobivaju 2.000 eura i dodatnih 2.000 eura za putne troškove, a prisustvovat će i seminarima koji se održavaju u Berlinu i Beču.

"Program pruža jedinstvenu priliku da detaljno izvještavate iz svoje zemlje, regije i europskih zemalja. Istovremeno pruža priliku sudionicima da upoznaju kolege i profesionalce iz cijele Europe. Objavljivanje članaka sudionika u najznačajnijim medijima u regiji i međunarodnim tiskovinama jasan je dokaz da vrijedi sudjelovati”, izjavio je Remzi Lani, direktor Albanskog medijskog instituta i član žirija.

Autori tri najbolja članka, koje također bira nezavisni žiri, bit će nagrađeni s 4.000, 3.000 i 1.000 eura. Više o
natječaju možete saznati na Fellowship.birn.eu.com.