Hrvatski - English
NEWSLETTER
 
 
 
   
NASLOVNA KONTAKT
  AKTUALNE NOVOSTI
IFJ
Narodne novine
HND
SNH / NOVOSTI / Arhiva
 
Poziv HZMO-a za prethodno utvrđivanje radnog staža

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje poziva osobe koje su radile u inozemstvu, a u sljedećih pet godina ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja, da u područnim službama Zavoda, prema mjestu prebivališta, podnesu Zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu, kako bi se omogućilo što brže ostvarivanje prava na hrvatsku mirovinu. Staž koji je potvrdio inozemni nositelj u državama s kojima je sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju, Zavod pribraja stažu ostvarenom u Hrvatskoj kako bi se zadovoljio uvjet staža potreban za stjecanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja.
Također se pozivaju budući umirovljenici da šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu (koji se može podnijeti najranije dva mjeseca prije prestanka osiguranja) obavijeste Zavod o namjeri odlaska u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu, te pokretanjem postupka tzv. pretkompletiranja podataka brže ostvare svoje pravo kada podnesu zahtjev za mirovinu.
Obavijest se dostavlja nadležnoj područnoj službi HZMO-a gdje je osoba koja podnosi zahtjev bila posljednji put osigurana, a ako je od posljednjeg osiguranja proteklo više od 12 mjeseci, prema mjestu prebivališta. Ako je prebivalište podnositelja zahtjeva u inozemstvu, nadležna je područna služba na čijem je području bilo posljednje osiguranje.
Preko Korisničkih stranica na internetskoj stranici Zavoda (nakon pribavljanja odgovarajućegkorisničkog imena i lozinke) također se, uz uvid u osobne podatke, može poslati i zahtjev za informativni izračun mirovine, te popuniti i poslati Obavijest za pretkompletiranje podataka.
Sve potrebne informacije (uvijeti, kontakt telefoni) i tiskanice nalaze se na internetskoj stranici Zavoda, u područnim složbama i ispostavama, ali ih možete dobiti i na INFO telefonima: 01/ 48 91 666 i  0800 63 63 63 (besplatni broj za pozive iz Hrvatske) radnim danom od 8 do 16 sati.

 
Novinari Glasa Istre najavili štrajk!

U slučaju da u zakonskom roku ne uspje postupak mirenja, koji će započeti u utorak (26. listopada), između Uprave Glasa Istre i tamošnje Podružnice SNH, radnici u toj medijskoj kući najavili su štrajk. Njime žele upozoriti na šestomjesečno pregovaranje s Upravom o Kolektivnom ugovoru, tijekom kojeg, kako kažu, Uprava "ni u jednom trenutku nije pokazala da ima namjeru zaista pregovarati, nije odgovarala ne dopise sindikata te je jasno pokazala da je ne zanimaju prava radnika".

Vezano uz najavu štrajka te nastojanja tamošnje Podružnice da se izbori za prava radnika, priopćenje je izdala i središnjica SNH.

"Sindikat novinara Hrvatske pruža punu podršku zaposlenicima i suradnicima Glasa Istre u njihovu opravdanom nastojanju da zaštite svoja temeljna radna i profesionalna prava putem kolektivnog ugovora. Pregovori o kolektivnom ugovoru u Glasu Istre traju gotovo pola godine, a poslodavac nije ni u jednom trenutku pokazao da ima namjeru zaista pregovarati,  opstruira pregovore, ne odgovara na dopise sindikata te svojim ponašanjem jasno daje do znanja da ga ne zanimaju prava radnika.
Zbivanja u Glasu Istre samo su dio široko uvriježene prakse poslodavaca u medijima koji sustavno krše prava radnika, a krizu dodatno koriste kao argument  za nedopustive postupke. Primjer potpunog izostanka dobre vjere sa strane medijskih poslodavaca u Hrvatskoj u rješavanju temeljnih prava novinara i medijskih radnika je i činjenica da pregovori o nacionalnom kolektivnom ugovoru traju već više od sedam godina.
Stoga je svaka akcija zaposlenika i suradnika Glasa Istre opravdana i imat će punu podršku svih članova i članica Sindikata novinara Hrvatske", stoji u priopćenju koje za SNH potpisuje predsjednica Gabrijela Galić.

 
Novi ravnatelj Hini streba vratiti ugled i osigurati stabilno poslovanje

Sindikat novinara Hrvatske, Radničko vijeće u Hini te ogranak HND-a u toj kući upozoravaju na izbor novog ravnatelja HINA-e.


"U povodu isteka roka za prikupljanje ponuda na javnom natječaju za izbor ravnatelja Hine, Sindikat novinara Hrvatske - podružnica Hina, Radničko vijeće Hine i Izvršni odbor ogranka HND-a pozivaju članove Upravnog vijeća Hine da pri skorašnjem izboru vode računa da novi ravnatelj bude osoba koja može izvesti nacionalnu novinsku agenciju iz najdublje krize u njezinoj 20-godišnjoj povijesti.

Podsjećamo, Hina je prošlu poslovnu godinu, zbog gubitka niza velikih korisnika, među kojima su najvažniji novinski izdavači, te smanjenja prihoda iz državnog proračuna, završila s 2,9 milijuna kuna gubitka, uz pad prihoda od 6 milijuna kuna, a ove godine planira poslovati s gubitkom od 4,7 milijuna kuna, uz daljnji pad prihoda za 3 milijuna kuna.

U teškoj financijskoj situaciji, novom ravnatelju predstoji temeljito restrukturiranje nacionalne novinske agencije i vraćanje klijenata, utjecaja i ugleda na medijskom tržištu, izgubljenih proteklih godina.

Restrukturiranjem se prije svega moraju unaprijediti poslovne funkcije agencije, kako bi mogla na medijskom tržištu osigurati dostatne prihode za rad i razvoj.
Stoga smatramo da bi novi ravnatelj trebao dobro poznavati način poslovanja agencije, karakteristike i zahtjeve medijskog tržišta i imati iza sebe uspješne projekte te viziju razvoja Hine.

Upravno vijeće Hine bi pri izboru moralo voditi računa i o osobnim kvalitetama kandidata, potrebnim za poboljšanje kvalitete socijalnog dijaloga te obnovu dobrih poslovnih odnosa s izgubljenim korisnicima.

Pozivamo Upravno vijeće da u skladu s demokratskim standardima javnih medija izbor novog ravnatelja provede na transparentan način. To znači da javnosti omogući uvid u imena i programe kandidata te da se predstavljanje kandidata i njihovih programa pred Upravnim vijećem provede javno.

Zaposlenici Hine žele agenciju koja će biti ugledna i poslovno uspješna i biti uzor drugim agencijama u regiji, što može postići samo sposobno poslovodstvo koje ima viziju razvoja agencije, razvijene i dokazane poslovne sposobnosti i visoku razinu kulture dijaloga s poslovnim i socijalnim partnerima.

Sindikat novinara Hrvatske – Podružnica Hina i Radničko vijeće Hine spremni su takvom poslovodstvu ponuditi odgovorno partnerstvo zasnovano na međusobnom povjerenju i uvažavanju", stoji u priopćenju koje potpisuju Andrej Matijašević, glavni povjerenik SNH u Hini, Slavica Cvitanić u ime Radničkog vijeća te kuće, te Serđo Obratov, u ime Izvršnog odbora ogranka HND-a.

 
Otkazi i smanjenja plaće u Glasu Istre su nezakoniti

Dvanaest radnika Glasa Istre, koji su podigli tužbu zbog nedopuštenih otkaza, smanjenja plaća i nepoštivanja Kolektivnog ugovora, nepravomoćnom presudom dobilo je spor protiv poslodavca Glasa Istre d.o.o. kao i njegovog pravnog sljednika Glasa Istre novine d.o.o.

Općinski sud u Puli početkom kolovoza presudio je da ugovori o radu sklopljeni s poslodavcem Glasom Istre d.o.o. vrijede i u Glasu Istre novine d.o.o., odnosno da poslodavac nije smio radnicima radnicima otkazati ugovor kako bi sklopio novi s plaćama 40 posto manjim. Jednako tako, sud je ocijenio nevažećom i odluku poslodavca o otkazivanju Kolektivnog ugovora.

Poslodavcu se time nalaže da radnicima isplati sva umanjenja plaća počevši s plaćom od veljače kada su primanja radnicima prvi put nezakonito smanjenja dok su još radili u Glasu Istre d.o.o. te, zajedno s kamatama, sva umanjenja plaća od 1. ožujka kada su radnici, kao i čitavo poslovanje, prenijeti u novu tvrtku Glas Istre novine.

Sud je utvrdio i koko kolektivni ugovor vrijedi sve do sklapanja novog, odnosno najduže godinu dana.

Nepravomoćnu presudu donijela je sutkinja Andrijana Modrušan. Ukupno je tužbu podiglo stotinjak radnika Glasa Istre, a predmeti se vode kod četvero sudaca. U slučaju žalbe, nadležan je Županijski sud.

 
Izmjenjen Statut SNH

Poštovane kolegice i kolege,

Na Skupštini održanoj u Karlobagu 21. svibnja 2010. godine delegati su donijeli izmjene Statuta Sindikata novinara Hrvatske, koji smo u izmjenjenom obliku za vas objavili na ovoj našoj web stranici u rubrici temeljni dokumenti.

 
HZMO je pokrenuo kampanju Prethodno kompletiranje podataka

HZMO je pokrenuo kampanju Prethodno kompletiranje podataka u sklopu koje poziva sve osiguranike koji će uvjete za starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu ispuniti uskoro, primjerice za 6 mjeseci, da o tome obavjeste Zavod (na odgovarajućoj tiskanici)

i time pokrenu postupak kompletiranja njihovih podataka. Više informacija o kampanji može se pronaći na stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a objavljujemo i stranice na kojima se nalazi letak s pregledom uvijeta za ostvarivanje prava na mirovinu.

 
SNH poziva članove na prikupljanje potpisa u peticiji za referendum o ZOR-u!

Sindikat novinara Hrvatske pridružuje se akciji sindikalnih središnjica u prikupljanju potpisa za referendum o najavljenim izmjenama Zakona o radu. Upozorava kako se tim izmjenama dokida temeljno sindikalno pravo na kolektivno pregovaranje. Upravo stoga poziva sve svoje članove da svojim potpismo podrže akciju sindikalnih središnjica.

Za lokacije članove upućuje na stranice Hrvatske udruge sindikata gdje se nalazi popis županijskih sindikalnih povjerenika sa svim kontaktima. Od njih mogu dobiti sve potrebne informacije ukoliko se žele akciji priduružiti i kao volonteri za prikupljanje potpisa.  Više o lokacijama na kojima se potpisi prikupljaju možete pogledati i na stranicama Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Akcija sindikalnih središnjica trajat će do 23. lipnja do kada je potrebno prikupiti 450.000 potpisa, odnosno 10 posto ukupnog biračkog tijela kako bi se mogao pokrenuti referendum.

 
Odluka Skupštine: Poslodavcima rok do 31. ožujka 2011.

Sindikat novinara Hrvatske u petak (21.5.2010.) je u Karlobagu održao godišnju Skupštinu na kojoj su delegati donijeli odluku da se poslodavcima da rok do 31. ožujka 2011. za sklapanje Kolektivnog ugovora na nacionalnoj razini. U slučaju da do toga ne dođe SNH će krenuti u pripremanje industrijskih akcija, zaključno s generalnim štrajkom.

Budući da pregovori s HUP-om traju već sedam godina i da je u nekoliko navrata dolazilo do raznih promjena, SNH je poslodavcima ponudio novi narcrt Kolektivnog ugovora, koji je usklađen s praksom u Europskoj uniji.

Na Skupštini je bilo riječi i problemima unutar struke, kojih je sve više. Istaknuto je kako poslodavci koriste krizu kao izgovor za otkazivanje ugovora o radu, te da sve više koriste usluge novinara koji rade u sustavu RPO-a. Sindikat upravo ovih dana, kada se raspravlja o izmjenama zakona o oporezivanju dohotka, može utjecati na promjenu tih trendova, ocijenjeno je na skupštini.

U raspravama povjerenika podružnica Sindikata novinara Hrvatske posebice je istaknut problem osnutka tvrtaka kćeri i prebacivanja radnika u te tvrtke, čime ih se stavlja u nepovoljan položaj jer se na njih ne odnosi zaštita iz kolektivnih ugovora.

Sindikalni povjernici izvijestili su i o mnogim smanjivanjima plaća, otpuštanjima ili prijetnjama otkazima u mnogim medijskim kućama te o nepoštovanju kolektivnih ugovora, poput smanjenja ili izostanka božićnica, regresa i drugih materijalnih prava.

 

 
Novinari prijete štrakom

Nakon poziva na akciju Pet minuta gromoglasne tišine u povodu 3. svibnja Svjetskog dana slobode medija i press konferencija Sindikata novinara Hrvatske istoga je dana u pet minuta do podneva počela simboličnom šutnjom. Na njoj su predstavnici SNH i Hrvatskog novinarskog društva upozorili na sve lošiji položaj novinara, te su pozvali novinare da se organiziraju i odupru uništavanju profesije i srozavanju kvalitete medija.

"Zastrašivanje otkazima, višegodišnji rad na određeno vrijeme po mesec dana, rad na crno bez ugovora, rad bez plaće i doprinosa, rad u statusu tobožnjih samostalnih novinara (RPO) samo su neki od pritisaka na novinare koi rezultiraju srozavanjem profesionalnih standarda", izjavila je predsjednica SNH Gabrijela Galić. Ujedno je naglasila kako su poslodavci iskoristili krizu kao izgovor za pritisak na novinare pod kojim ih traže smanjenje plaće za 15 posto.

Zamjenik predsjednice SNH Marijan Belčić podsjetio je kako SNH već sedam godina pokušava ispregovarati i potpisati Kolektivni ugovor, te je najavio zaključenje te priče za predstojeću jesen. Tada bi novinari, rekao je, mogli krenuti i u štrajk.

"Nemamo više što izgubiti, o našim se problemima ne govori javno jer o položaju novinara ne žele u svojim medijima objavljivati informacije nominalni vlasnici medija, a još manje njihovi stvarni posjednici. Moramo, tek upozorenja radi, zamrznuti medijsku sliku Hrvatske na barem jedan dan", poručio je.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka podsjetio je i na fizičke napade i ubojstva novinara u Hrvatskoj.

 
Pozivamo vas na na akciju Pet minuta gromoglasne tišine u povodu Svjetskog dana slobode medija

Sindikat novinara Hrvatske i ove godine poziva novinare i medijske radnike da u svojim redakcijama po 11. put obilježe 3.svibnja, Svjetski dan slobode medija. Kao i prethodnih godina, SNH poziva sve svoje povjerenike, ali i predstavnike HND-a u redakcijama gdje nema podružnica, da u redakcijama zaustave rad u 11 sati i 55 minuta u akciji Pet minuta gromoglasne tišine, te da u to vrijeme svojim čitateljima, gledateljima i slušateljima, ali i kolegama okupljenim u redakcijama pročitaju priopćenje koje je u povodu Svjetskog dana slobode medija izdao Izvršni odbor Sindikata novinara Hrvatske. One kolege koji će u to vrijeme biti na terenu molimo da zaustave svoj rad na 5 minuta. Priopćenje Izvršnog odbora vam i na ovoj stranici SNH prenosi u cijelosti, te istovreeno zahvaljuje svima onima koji su u proteklih deset godina provodili akciju Pet minuta gromoglasne tišine.

"Pritisci na novinare ugrožavaju ulogu medijia

U povodu Svjetskog dana slobode medija, Izvršni odbor Sindikata novinara Hrvatske poziva svoje članove kao i sve novinare i medijske radnike u Republici Hrvatskoj da u ponedjeljak, 3. svibnja od 11,55 do 12,00 sati - 11. simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine - upozore svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje na sve lošiji položaj novinara i medija čime se izravno ugrožava pravo javnosti da sazna informacije koje su joj bitne za donošenje odluka.

Zastrašivanje otkazima, držanje u pokornosti višegodišnjim radom na određeno vrijeme po mjesec dana, rad na crno bez ikakva ugovora, rad bez plaće i bez doprinosa, rad u statusu tobožnjih samostalnih poduzetnika prisiljenih po cijeli dan raditi kod poslodavca - svakodnevni su pritisci na novinare, a rezultat je srozavanje profesionalnih standarda i slabljenje bitne uloge medija u demokratskom društvu.

'Pogubna mješavina smanjenja broja novinara, nesigurnog rada u neformalnom odnosu i neetičnog i neprofesionalnog novinarstva - stvorila je otrovni vrtlog koji guta medije, ali i demokraciju u Europi', ustvrdio je ovih dana Arne König, predsjednik Europske federacije novinara (EFJ), naglasivši da se sindikati novinara diljem Europe moraju dodatno truditi da zaustave daljnje srozavanje profesije kako bi se sačuvalo povjerenje publike u medijski sustav koji za uzvrat treba biti vjerodostojan, pouzdan i transparentan.

Za spas profesije, EFJ će zahtijevati od Europskog parlamenta i Europske komisije da potaknu zemlje članice EU na otvaranje široke rasprave o proglašenju novinarstva javnim nacionalnim dobrom. Jer, u pitanju je sam opstanak novinarstva budući da se medijski poslodavci sve češće koriste uslugama neplaćenih amatera kako bi popunili praznine u sadržaju medija nastale otpuštanjem novinara. Takva bi rasprava bila korisna i u Hrvatskoj kako ne bi uzelo maha najavljeno angažiranje neplaćenih volontera umjesto zapošljavanja plaćenih pripravnika. Takvih prisilnih volontera već su puni mediji i druge tvrtke širom Hrvatske koje mjesecima ne plaćaju svoje radnike i suradnike.

Stoga Sindikat novinara Hrvatske poziva svoje članove, sve novinare i medijske radnike da se čvrsto organiziraju i odupru uništavanju profesije i srozavanju kvalitete medija. Javnost pozivamo da nas podrži jer je to u njezinu interesu, a poslodavce upozoravamo da kršenjem prava novinara podrivaju nezamjenjivu ulogu medija u izgradnji i opstanku istinske demokracije.

Treći svibnja - Svjetski dan slobode medija - samo je jedan dan u godini koji već 11. put obilježavamo simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine. Sve ostale dane moramo beskompromisno, odlučno i solidarno štititi svoja radna, socijalna i profesionalna prava, braniti ulogu medija i pravo javnosti da zna - usprkos krizi i zloupotrebi krize za pritiske na novinare i medije.", stoji u priopćenju koje potpisuje Izvršni odbor Sindikata novinara Hrvatske.

SNH moli da nam po završetku akcije javite (e-mail: sinoh@hnd.hr; faks: /01/ 48 26 104) kako ste proveli akciju, kakav je bio odziv, kako je akcija uspjela i je li bilo problema.