Hrvatski - English
NEWSLETTER
 
 
 
   
NASLOVNA KONTAKT
  AKTUALNE NOVOSTI
IFJ
Narodne novine
HND
SNH / NOVOSTI / Arhiva
 
Radnici Glasa Istre idu u štrajk!

"Postupak mirenja između Sindikata novinara Hrvatske - podružnica Glas Istre i poslodavca Glas Istre novine okončan je neuspješno. Sastanak se održao jučer u prisustvu miriteljice Suzane Racan Stern, kao predstavnice Gospodarsko-socijalnog vijeća, koja je nakon gotovo četiri sata bezuspješnog pregovaranja konstatirala da mirenje nije uspjelo.

Poslodavac, odnosno član Uprave Albert Faggian, i dalje ostaje pri svome, odnosno pokazao je da nema namjeru pregovarati oko ključnih točaka u kolektivnom pregovoru koje se tiču materijalnih prava radnika te je potvrdio da mu je namjera otpustiti, kako je kazao, 30-ak radnika te istovremeno smanjiti plaću.

Miriteljica je prvo predložila da se mirenje odgodi i da se poslodavac obveže dostaviti podatke Sindikatu o financijskom stanju tvrtke te pregled starih i novih koeficijenata radnih mjesta, što je Faggian i prihvatio. No, na naše pitanje hoće li ova odgoda mirenja dovesti do drugačijeg stava Uprave oko visine plaća i smanjenja broja radnika, Faggian je decidirano kazao da neće.

Sindikat je bio za apsolutnu suradnju i tijekom postupka mirenja, ali nakon takvog tvrdokornog stava Uprave, Sindikat je konstatirao da nema smisla odgađati sastanak ukoliko on neće donijeti nikakve pomake na bolje za radnike nakon čega je miriteljica predložila zaključak da mirenje nije uspjelo. Svojim je ponašanjem Faggian i tijekom jučerašnjeg mirenja samo potvrdio ono što je radio tijekom svih proteklih šest mjeseci pregovora, a to je da ne pregovara u dobroj vjeri jer mu namjera nije pregovarati već naređivati.

Prema Zakonu o radu, nakon neuspješnog postupka mirenja radnici mogu krenuti u štrajk i to je intencija i nas u Glasu Istre. Međutim, upravo je jučer, baš na dan mirenja, na Županijskom sudu donijeto rješenje da ako radnici Glasa Istre krenu u štrajk, njih 20 mora raditi i novine moraju svejedno izlaziti! Ovu sramotnu odluku donijela je sutkinja Županijskog suda u Puli Ondina Vidulin-Matijević koju je taj sud imenovao za predsjednicu arbitražnog vijeća u postupku koje je pokrenuo poslodavac Glas Istre novine. Naime, poslodavac je tražio da se utvrde pravila o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka ili isključenja s rada, a sve kako bi onemogućio radnicima da se štrajkom bore za svoja prava jer ukoliko novine izlaze, štrajk gubi svaki smisao.

Sindikat kojeg je u arbitražnom vijeću predstavljala odvjetnica Loredana Štok tražio je samo jedno, a to je da se poštuje Zakon o radu u kojem je jasno definirano koji su to poslovi koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka. U Zakonu o radu članak 278., stavak 2. - poslovi koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka su takozvani proizvodno-održavajući i nužni poslovi. Dakle, poslovi koji omogućavaju obnavljanje rada neposredno nakon završetka štrajka (proizvodno-održavajući), primjerice poslovi na održavanju strojeva i postrojenja koja se ne smiju gasiti jer bi dovela do kvara na tim strojevima, dok u drugu grupu spadaju poslovi koji su prijeko potrebni radi sprječavanja ugrožavanja života, osobne sigurnosti ili zdravlja pučanstva (nužni poslovi).

Rad novinara i svih djelatnika u Glasu Istre ne spada u nužne poslove, mi nismo doktori da bi zbog neizlaženja novina netko umro, naš štrajk ne ugrožava ničiji život ili zdravlje pučanstva! Jedino radno mjesto na kojem bi, eventualno, trebalo raditi za vrijeme štrajka je ono administratora sistema i to samo toliko da kontrolira da server ne padne. Čak i u tvornicama gdje postoje postrojenja koja se ne smiju gasiti za vrijeme štrajka uvjet je da se na tim strojevima ništa ne proizvodi, no ne i u Glasu Istre gdje je sutkinja odredila da postoji radna obaveza na način da se proizvodnja novina ne smije prekidati nikada, pa čak ni za vrijeme štrajka!

Ne samo da je sutkinja, prema mišljenju Sindikata, protivno Zakonu o radu proglasila nužnim poslovima one koji to zasigurno nisu, već je također prekršila još jedan, 3. stavak, ovog članka, u kojem se jasno kaže da se određivanjem poslova ne smije onemogućiti ili bitno ograničiti pravo na štrajk. No, upravo je to Vidulin-Matijević učinila, protivno Zakonu, onemogućila radnicima Glasa Istre da koriste efekte štrajka kao legitimno oružje u borbi za naša radnička prava. Iako mi, zapravo, možemo krenuti u štrajk, sutkinja je ovim činom obezvrijedila svaki smisao štrajka i poručila, ne samo nama, nego i svim radnicima u medijima da je izdavanje novine djelatnost koju radnici ne smiju nikada prekidati!

Znakovito je da sutkinja u svojem obrazloženju odluke koristi identične riječi koje smo čuli od Uprave, odnosno Faggiana. Ona se brine o poslovanju tvrtke, govori da bi štrajk imao negativne posljedice na Glas Istre novine, što zasigurno nije trebao biti smisao ove arbitraže.

Citiramo iz odluke Vidulin-Matijević: 'Gledište predsjednika ovog arbitražnog vijeća je da kada bi se i prihvatio prijedlog Sindikata, u smislu da se Pravilima odredi samo posao administratora sustava, što u naravi znači da novine uopće ne izlaze, da bi radnici takvom odlukom bili dovedeni u vrlo nepovoljan položaj obzirom na prisutnu gospodarsku situaciju u zemlji, čak da bi takva odluka za njih predstavljala štetnu odluku.'

Argumenti poslodavca posebice se mogu vidjeti u ovom dijelu objašnjenja sutkinje: 'Činjenica da Glas Istre, kao novina karakteristična za istarsko područje, na kojem je i najveća prodavanost tih novina, ne izlazi jedan, a vjerojatno i više dana, zasigurno bi utjecalo na stav dugogodišnjih čitatelja prema toj novini, što upućuje na gubitak čitatelja, a gubitak čitatelja znači i prestanak potrebe za izdavanjem tih novina, tim više što postoje statistički podaci da prodavanost te vrste pisanih medija, napretkom tehnike i pismenošću građana u tom smislu opada. (…)

Sutkinja dodaje i ovo: 'Izlaskom novina znatno manjeg sadržaja i znatno manjeg obima informacija osigurava se obavljanje rada i neposredno nakon štrajka, što bi bio zajednički interes radnika i poslodavca…' Tvakva odluka predsjednice arbitražnog vijeća gotovo da je bila očekivana, jer je već na prvom ročištu sutkinja pokazala svoju 'nepristranost' kada je izjavila: 'Bilo bi zaista ružno da novine izlaze s bijelim stranicama'. Sutkinji je to ružno, a to što se radnicima najavljuju otkazi, to što poslodavac konstantno krši zakon, to valjda nije ružno!?

Predsjednica arbitražnog vijeća morala je utvrditi samo jedno: postoje li ili ne u tvrtki Glas Istre novine poslovi koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, a temeljem Zakona, mi u Sindikatu kažemo da oni ne postoje. Stoga sindikat može samo konstatirati da se radnike u Glasu Istre tjera na rad upravo kada oni namjeravaju obustaviti rad jer im je štrajk ostao još jedino legitimno sredstvo borbe u zaštiti svojih prava.

Sutkinji Ondini Vidulin-Matijević i cijeloj javnosti poručujemo da neizlaženje novine tijekom opravdanog štrajka ne bi ugrozilo ponovni izlazak novina, a niti prouzročio famozni gubitak čitatelja. No, to će sigurno uzrokovati neosporna, a sada i javnosti poznata činjenica da su naše novine zbog političke kontrole vladajuće istarske stranke sve manje slobodne i sve manje nezavisne. Glas Istre su postale novine u kojima se novinari otvoreno i sve učestalije cenzuriraju, i u kojima se drsko i bahato zabranjuje čak i objava priopćenja našeg Sindikata koji okuplja 117 radnika, a sada tim istim radnicima i sutkinja Županijskog suda želi ugušiti svaki smisao štrajka. Takve novine nitko ne želi, a najmanje čitatelji!", stoji u priopćenju kojim se najavljuje štrajk u Glasu Istre, a koje za tamošnju Podružnicu SNH potpisuje sindikalna povjerenica Maša Jerin.

 
Poziv HZMO-a za prethodno utvrđivanje radnog staža

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje poziva osobe koje su radile u inozemstvu, a u sljedećih pet godina ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja, da u područnim službama Zavoda, prema mjestu prebivališta, podnesu Zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu, kako bi se omogućilo što brže ostvarivanje prava na hrvatsku mirovinu. Staž koji je potvrdio inozemni nositelj u državama s kojima je sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju, Zavod pribraja stažu ostvarenom u Hrvatskoj kako bi se zadovoljio uvjet staža potreban za stjecanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja.
Također se pozivaju budući umirovljenici da šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu (koji se može podnijeti najranije dva mjeseca prije prestanka osiguranja) obavijeste Zavod o namjeri odlaska u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu, te pokretanjem postupka tzv. pretkompletiranja podataka brže ostvare svoje pravo kada podnesu zahtjev za mirovinu.
Obavijest se dostavlja nadležnoj područnoj službi HZMO-a gdje je osoba koja podnosi zahtjev bila posljednji put osigurana, a ako je od posljednjeg osiguranja proteklo više od 12 mjeseci, prema mjestu prebivališta. Ako je prebivalište podnositelja zahtjeva u inozemstvu, nadležna je područna služba na čijem je području bilo posljednje osiguranje.
Preko Korisničkih stranica na internetskoj stranici Zavoda (nakon pribavljanja odgovarajućegkorisničkog imena i lozinke) također se, uz uvid u osobne podatke, može poslati i zahtjev za informativni izračun mirovine, te popuniti i poslati Obavijest za pretkompletiranje podataka.
Sve potrebne informacije (uvijeti, kontakt telefoni) i tiskanice nalaze se na internetskoj stranici Zavoda, u područnim složbama i ispostavama, ali ih možete dobiti i na INFO telefonima: 01/ 48 91 666 i  0800 63 63 63 (besplatni broj za pozive iz Hrvatske) radnim danom od 8 do 16 sati.

 
Novinari Glasa Istre najavili štrajk!

U slučaju da u zakonskom roku ne uspje postupak mirenja, koji će započeti u utorak (26. listopada), između Uprave Glasa Istre i tamošnje Podružnice SNH, radnici u toj medijskoj kući najavili su štrajk. Njime žele upozoriti na šestomjesečno pregovaranje s Upravom o Kolektivnom ugovoru, tijekom kojeg, kako kažu, Uprava "ni u jednom trenutku nije pokazala da ima namjeru zaista pregovarati, nije odgovarala ne dopise sindikata te je jasno pokazala da je ne zanimaju prava radnika".

Vezano uz najavu štrajka te nastojanja tamošnje Podružnice da se izbori za prava radnika, priopćenje je izdala i središnjica SNH.

"Sindikat novinara Hrvatske pruža punu podršku zaposlenicima i suradnicima Glasa Istre u njihovu opravdanom nastojanju da zaštite svoja temeljna radna i profesionalna prava putem kolektivnog ugovora. Pregovori o kolektivnom ugovoru u Glasu Istre traju gotovo pola godine, a poslodavac nije ni u jednom trenutku pokazao da ima namjeru zaista pregovarati,  opstruira pregovore, ne odgovara na dopise sindikata te svojim ponašanjem jasno daje do znanja da ga ne zanimaju prava radnika.
Zbivanja u Glasu Istre samo su dio široko uvriježene prakse poslodavaca u medijima koji sustavno krše prava radnika, a krizu dodatno koriste kao argument  za nedopustive postupke. Primjer potpunog izostanka dobre vjere sa strane medijskih poslodavaca u Hrvatskoj u rješavanju temeljnih prava novinara i medijskih radnika je i činjenica da pregovori o nacionalnom kolektivnom ugovoru traju već više od sedam godina.
Stoga je svaka akcija zaposlenika i suradnika Glasa Istre opravdana i imat će punu podršku svih članova i članica Sindikata novinara Hrvatske", stoji u priopćenju koje za SNH potpisuje predsjednica Gabrijela Galić.

 
Novi ravnatelj Hini streba vratiti ugled i osigurati stabilno poslovanje

Sindikat novinara Hrvatske, Radničko vijeće u Hini te ogranak HND-a u toj kući upozoravaju na izbor novog ravnatelja HINA-e.


"U povodu isteka roka za prikupljanje ponuda na javnom natječaju za izbor ravnatelja Hine, Sindikat novinara Hrvatske - podružnica Hina, Radničko vijeće Hine i Izvršni odbor ogranka HND-a pozivaju članove Upravnog vijeća Hine da pri skorašnjem izboru vode računa da novi ravnatelj bude osoba koja može izvesti nacionalnu novinsku agenciju iz najdublje krize u njezinoj 20-godišnjoj povijesti.

Podsjećamo, Hina je prošlu poslovnu godinu, zbog gubitka niza velikih korisnika, među kojima su najvažniji novinski izdavači, te smanjenja prihoda iz državnog proračuna, završila s 2,9 milijuna kuna gubitka, uz pad prihoda od 6 milijuna kuna, a ove godine planira poslovati s gubitkom od 4,7 milijuna kuna, uz daljnji pad prihoda za 3 milijuna kuna.

U teškoj financijskoj situaciji, novom ravnatelju predstoji temeljito restrukturiranje nacionalne novinske agencije i vraćanje klijenata, utjecaja i ugleda na medijskom tržištu, izgubljenih proteklih godina.

Restrukturiranjem se prije svega moraju unaprijediti poslovne funkcije agencije, kako bi mogla na medijskom tržištu osigurati dostatne prihode za rad i razvoj.
Stoga smatramo da bi novi ravnatelj trebao dobro poznavati način poslovanja agencije, karakteristike i zahtjeve medijskog tržišta i imati iza sebe uspješne projekte te viziju razvoja Hine.

Upravno vijeće Hine bi pri izboru moralo voditi računa i o osobnim kvalitetama kandidata, potrebnim za poboljšanje kvalitete socijalnog dijaloga te obnovu dobrih poslovnih odnosa s izgubljenim korisnicima.

Pozivamo Upravno vijeće da u skladu s demokratskim standardima javnih medija izbor novog ravnatelja provede na transparentan način. To znači da javnosti omogući uvid u imena i programe kandidata te da se predstavljanje kandidata i njihovih programa pred Upravnim vijećem provede javno.

Zaposlenici Hine žele agenciju koja će biti ugledna i poslovno uspješna i biti uzor drugim agencijama u regiji, što može postići samo sposobno poslovodstvo koje ima viziju razvoja agencije, razvijene i dokazane poslovne sposobnosti i visoku razinu kulture dijaloga s poslovnim i socijalnim partnerima.

Sindikat novinara Hrvatske – Podružnica Hina i Radničko vijeće Hine spremni su takvom poslovodstvu ponuditi odgovorno partnerstvo zasnovano na međusobnom povjerenju i uvažavanju", stoji u priopćenju koje potpisuju Andrej Matijašević, glavni povjerenik SNH u Hini, Slavica Cvitanić u ime Radničkog vijeća te kuće, te Serđo Obratov, u ime Izvršnog odbora ogranka HND-a.

 
Otkazi i smanjenja plaće u Glasu Istre su nezakoniti

Dvanaest radnika Glasa Istre, koji su podigli tužbu zbog nedopuštenih otkaza, smanjenja plaća i nepoštivanja Kolektivnog ugovora, nepravomoćnom presudom dobilo je spor protiv poslodavca Glasa Istre d.o.o. kao i njegovog pravnog sljednika Glasa Istre novine d.o.o.

Općinski sud u Puli početkom kolovoza presudio je da ugovori o radu sklopljeni s poslodavcem Glasom Istre d.o.o. vrijede i u Glasu Istre novine d.o.o., odnosno da poslodavac nije smio radnicima radnicima otkazati ugovor kako bi sklopio novi s plaćama 40 posto manjim. Jednako tako, sud je ocijenio nevažećom i odluku poslodavca o otkazivanju Kolektivnog ugovora.

Poslodavcu se time nalaže da radnicima isplati sva umanjenja plaća počevši s plaćom od veljače kada su primanja radnicima prvi put nezakonito smanjenja dok su još radili u Glasu Istre d.o.o. te, zajedno s kamatama, sva umanjenja plaća od 1. ožujka kada su radnici, kao i čitavo poslovanje, prenijeti u novu tvrtku Glas Istre novine.

Sud je utvrdio i koko kolektivni ugovor vrijedi sve do sklapanja novog, odnosno najduže godinu dana.

Nepravomoćnu presudu donijela je sutkinja Andrijana Modrušan. Ukupno je tužbu podiglo stotinjak radnika Glasa Istre, a predmeti se vode kod četvero sudaca. U slučaju žalbe, nadležan je Županijski sud.

 
Izmjenjen Statut SNH

Poštovane kolegice i kolege,

Na Skupštini održanoj u Karlobagu 21. svibnja 2010. godine delegati su donijeli izmjene Statuta Sindikata novinara Hrvatske, koji smo u izmjenjenom obliku za vas objavili na ovoj našoj web stranici u rubrici temeljni dokumenti.

 
HZMO je pokrenuo kampanju Prethodno kompletiranje podataka

HZMO je pokrenuo kampanju Prethodno kompletiranje podataka u sklopu koje poziva sve osiguranike koji će uvjete za starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu ispuniti uskoro, primjerice za 6 mjeseci, da o tome obavjeste Zavod (na odgovarajućoj tiskanici)

i time pokrenu postupak kompletiranja njihovih podataka. Više informacija o kampanji može se pronaći na stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a objavljujemo i stranice na kojima se nalazi letak s pregledom uvijeta za ostvarivanje prava na mirovinu.

 
SNH poziva članove na prikupljanje potpisa u peticiji za referendum o ZOR-u!

Sindikat novinara Hrvatske pridružuje se akciji sindikalnih središnjica u prikupljanju potpisa za referendum o najavljenim izmjenama Zakona o radu. Upozorava kako se tim izmjenama dokida temeljno sindikalno pravo na kolektivno pregovaranje. Upravo stoga poziva sve svoje članove da svojim potpismo podrže akciju sindikalnih središnjica.

Za lokacije članove upućuje na stranice Hrvatske udruge sindikata gdje se nalazi popis županijskih sindikalnih povjerenika sa svim kontaktima. Od njih mogu dobiti sve potrebne informacije ukoliko se žele akciji priduružiti i kao volonteri za prikupljanje potpisa.  Više o lokacijama na kojima se potpisi prikupljaju možete pogledati i na stranicama Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Akcija sindikalnih središnjica trajat će do 23. lipnja do kada je potrebno prikupiti 450.000 potpisa, odnosno 10 posto ukupnog biračkog tijela kako bi se mogao pokrenuti referendum.

 
Odluka Skupštine: Poslodavcima rok do 31. ožujka 2011.

Sindikat novinara Hrvatske u petak (21.5.2010.) je u Karlobagu održao godišnju Skupštinu na kojoj su delegati donijeli odluku da se poslodavcima da rok do 31. ožujka 2011. za sklapanje Kolektivnog ugovora na nacionalnoj razini. U slučaju da do toga ne dođe SNH će krenuti u pripremanje industrijskih akcija, zaključno s generalnim štrajkom.

Budući da pregovori s HUP-om traju već sedam godina i da je u nekoliko navrata dolazilo do raznih promjena, SNH je poslodavcima ponudio novi narcrt Kolektivnog ugovora, koji je usklađen s praksom u Europskoj uniji.

Na Skupštini je bilo riječi i problemima unutar struke, kojih je sve više. Istaknuto je kako poslodavci koriste krizu kao izgovor za otkazivanje ugovora o radu, te da sve više koriste usluge novinara koji rade u sustavu RPO-a. Sindikat upravo ovih dana, kada se raspravlja o izmjenama zakona o oporezivanju dohotka, može utjecati na promjenu tih trendova, ocijenjeno je na skupštini.

U raspravama povjerenika podružnica Sindikata novinara Hrvatske posebice je istaknut problem osnutka tvrtaka kćeri i prebacivanja radnika u te tvrtke, čime ih se stavlja u nepovoljan položaj jer se na njih ne odnosi zaštita iz kolektivnih ugovora.

Sindikalni povjernici izvijestili su i o mnogim smanjivanjima plaća, otpuštanjima ili prijetnjama otkazima u mnogim medijskim kućama te o nepoštovanju kolektivnih ugovora, poput smanjenja ili izostanka božićnica, regresa i drugih materijalnih prava.

 

 
Novinari prijete štrakom

Nakon poziva na akciju Pet minuta gromoglasne tišine u povodu 3. svibnja Svjetskog dana slobode medija i press konferencija Sindikata novinara Hrvatske istoga je dana u pet minuta do podneva počela simboličnom šutnjom. Na njoj su predstavnici SNH i Hrvatskog novinarskog društva upozorili na sve lošiji položaj novinara, te su pozvali novinare da se organiziraju i odupru uništavanju profesije i srozavanju kvalitete medija.

"Zastrašivanje otkazima, višegodišnji rad na određeno vrijeme po mesec dana, rad na crno bez ugovora, rad bez plaće i doprinosa, rad u statusu tobožnjih samostalnih novinara (RPO) samo su neki od pritisaka na novinare koi rezultiraju srozavanjem profesionalnih standarda", izjavila je predsjednica SNH Gabrijela Galić. Ujedno je naglasila kako su poslodavci iskoristili krizu kao izgovor za pritisak na novinare pod kojim ih traže smanjenje plaće za 15 posto.

Zamjenik predsjednice SNH Marijan Belčić podsjetio je kako SNH već sedam godina pokušava ispregovarati i potpisati Kolektivni ugovor, te je najavio zaključenje te priče za predstojeću jesen. Tada bi novinari, rekao je, mogli krenuti i u štrajk.

"Nemamo više što izgubiti, o našim se problemima ne govori javno jer o položaju novinara ne žele u svojim medijima objavljivati informacije nominalni vlasnici medija, a još manje njihovi stvarni posjednici. Moramo, tek upozorenja radi, zamrznuti medijsku sliku Hrvatske na barem jedan dan", poručio je.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka podsjetio je i na fizičke napade i ubojstva novinara u Hrvatskoj.