Hrvatski - English
NEWSLETTER
 
 
 
   
NASLOVNA KONTAKT
  AKTUALNE NOVOSTI
IFJ
Narodne novine
HND
SNH / NOVOSTI / Arhiva
 
Poziv za prethodno utvrđivanje inozemnog staža
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje poziva osobe koje su radile u inozemstvu, a u sljedećih pet godina ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja, da u područnim službama Zavoda prema mjestu prebivališta podnesu Zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu, kako bi se omogućilo što brže ostvarivanje prava na hrvatsku mirovinu. Tiskanica zahtjeva dostupna je na internetskoj stranici www.mirovinsko.hr (ili direktno ako kliknete ovdje -> Zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu (pdf, 225 kb)) ili u područnim službama i ispostavama Zavoda, a dodatne informacije na besplatnom Otvorenom telefonu Zavoda 0800 – 63 63 63, te preko Pozivnog centra – 01/ 4891 – 666. Ugovori o socijalnom osiguranju koje je Republika Hrvatska sklopila i koje primjenjuje propisuju načelo zbrajanja staža osiguranja navršenog u državama ugovornicama radi ostvarivanja i očuvanja prava iz mirovinskog osiguranja. Staž potvrđen od strane inozemnog nositelja Zavod pribraja stažu ostvarenom u Hrvatskoj kako bi se zadovoljio uvjet staža potreban za stjecanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja. Inozemni nositelj osiguranja potvrđuje svoja razdoblja osiguranja na posebno ugovorenoj tiskanici, a zbog dugotrajnosti postupka potvrđivanja inozemnog staža osiguranja duže se čeka i na hrvatsku mirovinu. Posebno pozivamo osobe koje su radile u državama koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije da pravodobno podnesu zahtjeve za utvrđivanje staža jer razdoblja zaposlenja u Makedoniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji ili Crnoj Gori koja, iako upisana u radnoj knjižici, mora obavezno potvrditi nositelj mirovinskog osiguranja te države.
 
Usporedba radnopravnog, socijalnog i poreznog statusa različitih kategorija novinara
Zbog sve više neformalnog rada u medijima - honorarni rad, rad temeljem ugovora o autorskom djelu, u RPO statusu i sl. - Sindikat novinara Hrvatske zamolio je mr. sc. Mariju Zuber, stručnjakinju za računovodstvo i financije, da usporedi radnopravni, socijalni i porezni status različitih kategorija novinara. Dobili smo vrlo koristan materijal za koji smo uvjereni da će biti zanimljiv i poučan za sve kategorije novinara i drugih (su)radnika u medijima. 'Usporedba', u kojoj je sve detaljno opisano i pomoću tablica, nalazi se u rubrici Dokumenti pod 'priručnicima'.
 
IO SNH donio Odluku o besplatnoj pravnoj pomoći
Izvršni odbor Sindikata novinara Hrvatske 9. ožujka 2009. donio je Odluku o besplatnoj pravnoj pomoći u ostvarivanju prava iz radnog odnosa i zastupanju u slučaju sudskog spora za zaštitu prava iz rada. Prema toj Odluci SNH će navedenu pomoć pružati samo osobama koje su već punih 6 mjeseci članovi SNH te tijekom njih uredno plaćaju članarinu (člank 17. Statuta SNH). Za pravne radnje i sudske sporove pokrenute prije nego što je član napunio šest mjeseci članstva i urednog plaćanja članarine, SNH neće snositi troškove, niti će preuzeti troškove u nastavku sporova pokrenutih prije ispunjenja uvjeta o članstvu. Da bi član SNH ostvario pravo na besplatnu pravnu zaštitu koje stječe ispunjenjem statutarnih uvjeta, obvezan je sa SNH-om potpisati Sporazum o radno-pravnoj zaštiti temeljem Pravila za pružanje radno-pravne zaštite članovima Sindikata novinara Hrvatske. Bez potpisanog Sporazuma, ovjerenog pečatom Sindikata novinara Hrvatske, član SNH ne može od odvjetnika tražiti pravnu zaštitu na teret SNH. Pravila za pružanje radno-pravne zaštite članovima Sindikata novinara Hrvatske zainteresirani članovi mogu pogledati na web stranici SNH (www.snh.hr) pod rubrikom Dokumenti. U toj rubrici također se nalazi i primjerak navedenog Sporazuma.
 
Marijan Belčić novi zamjenik predsjednice SNH
U skladu s odredbama Statuta Sindikata novinara Hrvatske, Izvršni odbor SNH razriješio je Antu Paštara dužnosti zamjenika predsjednice SNH s danom 3. veljače 2009. godine, a za novog zamjenika izabrao Marijana Belčića. Naime, izborom novog povjerenika i člana IO SNH iz Slobodne Dalmacije, Anti Paštaru je prestalo članstvo u IO SNH. S obzirom da članak 35. Statuta SNH određuje da se zamjenik predsjednika SNH bira iz redova članova IO SNH, IO SNH je razriješio Antu Paštara dužnosti zamjenika predsjednice SNH, te mu zahvalio na plodnoj suradnji. Marijan Belčić, novinar lista Međimurje, dugogodišnji je član SNH i u više mandata član IO SNH. Svojim radom i sindikalnim angažmanom zaslužio je povjerenje IO SNH.
 
Novinari rade i dok zastupnici govore
Sindikat novinara Hrvatske ocjenjuje krajnje neprimjerenom izjavu predsjednika Hrvatskog sabora g. Luke Bebića da novinari rade samo tri minute dnevno, te logističku potporu u nipodaštavanju novinarske profesije koju su mu pružili potpredsjednik Sabora g. Vladimir Šeks i zastupnik g. Damir Kajin. SNH želi vjerovati da ta nes(p)retna epizoda ne odražava širi stav političke elite prema vrlo odgovornoj i teškoj novinarskoj profesiji. Možda je ona samo rezultat nepoznavanja stvarnog rada novinara. Novinari, naime, rade i dok zastupnici govore. Rade i dok prikupljaju i provjeravaju podatke, tragaju za činjenicama, putuju na mjesta događaja, razgovaraju sa sugovornicima, čitaju materijale, preslušavaju snimke itd. Svaki je novinar u 17 godina rada napisao puno veću gomilu tekstova od pola metra visoke kolekcije fonograma g. Kajina - a za puno manju plaću od zastupničke. Uz svo dužno poštovanje i uvažavanje Hrvatskoga sabora, tim su istupima navedeni zastupnici pokazali neprimjereno nepoznavanje rada i manjak osnovnog poštovanja prema novinarima koji svojim radom uspostavljaju nužnu vezu sabornice s javnošću koja ima pravo znati. U svakoj demokratskoj zemlji rad novinara uključuje i pravo na kritiku utemeljenu na činjenicama. Nipodaštavanje i ušutkavanje novinara sa saborske govornice nije najbolji pravac za put u demokraciju. Bolju trasu može zacrtati nužna izmjena medijskog i radnog zakonodavstva kojim će se smanjiti masovni rad na crno u medijima, a i šire. Hoće li uvaženi saborski čelnici u tom smislu i vlasnicima medija uputiti koju riječ kritike - ili su im novinari dostatni dežurni krivci za sve?!
 
Poziv za prethodno utvrđivanje inozemnog staža
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje poziva osobe koje su radile u inozemstvu, a u sljedećih pet godina ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja, da u područnim službama Zavoda prema mjestu prebivališta podnesu Zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu, kako bi se omogućilo što brže ostvarivanje prava na hrvatsku mirovinu. Tiskanica zahtjeva dostupna je na internetskoj stranici www.mirovinsko.hr ili u područnim službama i ispostavama Zavoda, a dodatne informacije na besplatnom Otvorenom telefonu Zavoda 0800 – 63 63 63, te preko Pozivnog centra – 01/ 4891 – 666. Ugovori o socijalnom osiguranju koje je Republika Hrvatska sklopila i koje primjenjuje propisuju načelo zbrajanja staža osiguranja navršenog u državama ugovornicama radi ostvarivanja i očuvanja prava iz mirovinskog osiguranja. Staž potvrđen od strane inozemnog nositelja Zavod pribraja stažu ostvarenom u Hrvatskoj kako bi se zadovoljio uvjet staža potreban za stjecanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja. Inozemni nositelj osiguranja potvrđuje svoja razdoblja osiguranja na posebno ugovorenoj tiskanici, a zbog dugotrajnosti postupka potvrđivanja inozemnog staža osiguranja duže se čeka i na hrvatsku mirovinu. Posebno pozivamo osobe koje su radile u državama koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije da pravodobno podnesu zahtjeve za utvrđivanje staža jer razdoblja zaposlenja u Makedoniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji ili Crnoj Gori koja, iako upisana u radnoj knjižici, mora obavezno potvrditi nositelj mirovinskog osiguranja te države. Poziv se odnosi na novinare, koji su radili u navedenim državama.
 
Održana 20. redovna skupština SNH
Sindikat novinara Hrvatske u Top Termama Topusko 16. je svibnja održao 20. redovnu skupštinu. Skupštinari su donijeli izmjene i dopune Statuta koji bi sada trebao omogućiti učinkovitije organiziranje i bolju radno - pravnu zaštitu. Obvezali su Pregovarački tim SNH da nastavi pregovore s poslodavcima vezane za Kolektivni ugovor. Članovi Skupštine su također zadužili Izvršni odbor SNH da osmisli i organizira akcije kako bi se zauzeo što čvršći stav prema poslodavcima i vlasnicima medija, napominjući pri tom da se ne smije isključiti mogućnost organiziranja prosvjeda i štrajka upozorenja, a u cilju što bržeg potpisivanja Kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike u Hrvatskoj. Donijeta je i odluka po kojoj treba nastojati poboljšati suradnju sa strukovnim sindikalistima kako bi u trenutku štrajka svi stali na jednu stranu, te uz pisanje i govor zaustavili i rotacije i emitiranje programa. Dan nakon skupštine sindikalisti su obišli i kulturne znamenitosti toga kraja. Posjetili su Park prirode Lonjsko polje, a u sklopu njega i Europsko selo roda Čigoč, selo lastavica Mužilovčicu, te Selo europske graditeljske bištine Krapje. Domaćica im je bila i županica Sisačko- moslavačke županije Marina Lovrić
 
Priopćenje SNH povodom 3.svibnja Svjetskog dana slobode medija
Prava demokracija poštuje prava novinara! Povodom 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, Izvršni odbor Sindikata novinara Hrvatske poziva sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da u subotu, 3. svibnja s Pet minuta gromoglasne tišine, od 11,55 do 12,00 sati, upozore poslodavce, nadležna tijela i javnost na položaj novinara i medijskih radnika u njihovim radnim sredinama. Nesigurnost je sve veća, plaća sve manja. Pritisak na novinare i medijske djelatnike sve je veći, a ugled sve manji. Odgovornost za javnu riječ golema je, a podrška poslodavaca sve češće izostaje. Novinarske tekstove istiskuju plaćeni oglasi koji se nerijetko prikriveno provlače i kroz informativni sadržaj medija. U toj prevari čitatelja, slušatelja i gledatelja novinari su prisiljeni sudjelovati. Zašto? Zato što godinama rade kao honorarni suradnici, u nekim medijima i po 12 godina. Nakon toga ih se prisiljava da postanu "samostalni poduzetnici", odnosno prikriveni honorarni suradnici koji rade u prostoru poslodavca i na sredstvima poslodavca. Kad napokon dobiju priliku za radni odnos, nude im se ugovori na određeno vrijeme pa i na rok od mjesec dana. Popularno je postalo i iznajmljivati novinare preko agencija za privremeno zapošljavanje. U novim medijima, internet portalima, novinarsku plaću često određuje broj "klikova" na tekst. Što je informacija žuća, broj "klikova" je veći. Ima li tu mjesta za ozbiljnu informaciju? Kakvu slobodu medija javnost može očekivati, ako novinari rade u takvim ponižavajućim uvjetima? O kakvoj se slobodi može govoriti, ako se novinari boje postaviti pitanje uvjeta rada, plaće, godišnjeg odmora, slobodnog dana za odrađeni prekovremeni rad i niz drugih temeljih prava. Sve su to pitanja koja se trebaju i mogu urediti kolektivnim ugovorom. Ali, ako u pregovaračkom odboru poslodavaca sjede i oni koji s novinarima potpisuju ugovore o radu s jednomjesečnim rokom trajanja, ako sjede oni kojima je od informacije važniji komad marketinškog kolača i oni koji prisiljavaju novinare da postanu "samostalni poduzetnici" kako bi izbjegli obveze prema njima - onda je jasno zbog čega poslodavci izbjegavaju potpisati Kolektivni ugovor za novinare i medijske radnike Hrvatske. Sindikat novinara Hrvatske poziva kolege i kolegice iz svih medija na profesionalnu i sindikalnu solidarnost. Jedino se tako možemo izboriti za uvjete rada koje zaslužujemo radeći odgovoran posao u interesu javnosti. Nitko drugi to neće učiniti umjesto nas! Bez zaštite novinara i medijskih radnika, ne može biti slobode medija, a bez slobodnih medija i demokracija je upitna. I ova akcija Pet minuta gromoglasne tišine, koju simbolično organiziramo već devetu godinu, način je da skrenemo pozornost poslodavcima u svojim sredinama da će nas svojim ponašanjem prisiliti i na akcije oštrije od simbolične. IZVRŠNI ODBOR SINDIKATA NOVINARA HRVATSKE
 
Upitnik za slobodne novinare
Postovani kolegice i kolege slobodni novinari (RPO-ovci, honorarci te svi koji nemate potpisan ugovor o radu), Sindikat novinara Hrvatske vas moli da popunite Upitnik, koji smo sastavili kako bismo dobili spoznaju o vašem trenutnom statusu na medijskom tržištu, te da ga do kraja mjeseca ožujka pošaljete u tajništvo Sindikata na adresu: SINDIKAT NOVINARA HRVATSKE, Perkovčeva 2, 10 000 Zagreb ili na e-mail adresu sinoh@hnd.hr (Upitnik je priložen na mjestu gdje inače možete otvoriti i pogledati fotografiju)
 
IO SNH i IO HND-a zabrinuti zbog najave ukidanja dopisništava Slobodne Dalmacije
Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva i Sindikat novinara Hrvatske izražavaju zabrinutost svojih članova zbog najave ukidanja dopisništva Slobodne Dalmacije u Zagrebu i dopisničke mreže toga lista. Ukidanjem dopisništava osiromašilo bi se autorsko novinarstvo u Slobodnoj Dalmaciji, autonomnost, dosadašnji identitet i prepoznatljivost lista, također i konkurentnost na hrvatskom i regionalnom tržištu. Predviđeno je da dopisnici nastave novinarski posao u agenciji EPEHA, ali agencijsko novinarstvo ne može nadomjestiti kvalitetu i originalnost individualnog novinarskog pristupa. IO HND-a i SNH pitaju je li takva strategija razvoja Slobodne Dalmacije sukladna potpisanim stavkama iz Ugovora o kupnji Slobodne Dalmacije iz 2005. godine. Ne ulazeći u pravo poslodavca da uspostavi što djelotvorniju organizaciju tvrtke, upozoravamo da su dostavljenim ugovorima o sporazumnom raskidu radnog odnosa, a bez predloženih novih ugovora o nastavku rada u agenciji, prekršeni raniji dogovori novinarskih sindikata i Poslovodstva Slobodne Dalmacije. IO HND-a i SNH posebno su nezadovoljni prijedlozima novih ugovora o radu u agenciji, koji bi ovlastili poslodavca da pregledava individualnu elektronsku poštu novinara i zaposlenika i da se novinari odriču svojih autorskih prava u korist poslodavca. Svim djelatnicima dopisništava Slobodne Dalmacije SNH savjetuje da provjere jamči li im se u novim ugovorima kontinuitet prava iz rada u Slobodnoj Dalmaciji, te poštuju li se stečena prava radnika iz kolektivnih ugovora potpisanih na razini tvrtki unutar EPH. Za Izvršni odbor HND-a Zdenko Duka, predsjednik Za Sindikat novinara Hrvatske Gabrijela Galić, predsjednica